Ministrul turc de Externe: Turcia este umilită de UE

Data publicării:
puci - turcia GettyImages-576801852-2

Întrebat dacă, din octombrie, sutele de mii de refugiaţi din Turcia vor fi lăsaţi să plece spre Europa, şeful diplomaţiei de la Ankara a spus că nu vrea să vorbească despre cel mai rău scenariu şi că discuţiile cu UE continuă. "Este foarte clar, ori aplicăm toate tratatele, ori renunţăm la toate", a mai declarat şeful diplomaţiei din Turcia.

Liberalizarea vizelor a fost amânată din iulie până în octombrie după tentativa de lovitură militară şi disputa privind reintroducerea pedepsei cu moartea. "Poporul turc este traumatizat", iar europenii "ne umilesc în loc să ne ajute", a mai spus ministrul turc de Externe.

O lună de la tentativa de puci din Turcia

astăzi se împlineşte o lună de la tentativa eşuată de înlăturare de la putere a preşedintelui turc Recep Erdogan. În decursul a câteva ore de confuzie, în care o parte a armatei a încercat să preia controlul asupra unor obiective strategice, 273 de oameni au fost ucişi. Preşedintele l-a învinovăţit imediat pe clericul Fethullah Gulen, care trăieşte în SUA, şi a început o uriaşă operaţiune de epurare.

În noaptea de 15 spre 16 iulie, o facţiune a armatei, cu tancuri, avioane de vânătoare şi elicoptere semăna panică la Ankara şi Istanbul. Parlamentul şi palatul prezidenţial erau bombardate, iar baza de la Incirlik, folosită de coaliţia internaţională în lupta împotriva ISIS, a fost lăsată fără electricitate. Pucişii încearcau astfel să-l elimine pe Recep Erdogan, bombardând hotelul unde acesta îşi petrecea vacanţa. Şeful statului a scăpat datorită unui pont, părăsind hotelul puţin înaintea bombardamentului.

Recep Erdogan a intrat atunci în direct la televiziune prin Facetime şi le cerea turcilor să lupte cu puciştii. Încă de a doua zi, Recep Erdogan l-a acuzat pe clericul Fethullah Gülen că a organizat tentativa de puci şi a cerut Washingtonului extrădarea lui. Încep epurări de o amploare care stârneşte îngrijorare în Occident. Aproape jumătate dintre generalii din armată au fost destituiţi, dar epurările au vizat şi justiţia, presa, învăţământul şi chiar garda prezidenţială şi partidul aflat la putere. În total, într-o lună, 35.000 de oameni au fost arestaţi şi 76.000 destituiţi.

Recep Erdogan anunţa că, la cererea poporului, va reintroduce pedeapsa cu moartea. Tot mai criticat de Occident, la câteva săptămâni după tentativa de puci, Recep Erdogan a iniţiat o reapropiere de Moscova. Doi turci din trei aprobă acţiunile preşedintelui şi periodic au loc uriaşe manifestaţii de susţinere pentru acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri