Miting la Barcelona. Mii de oameni au cerut în stradă independenţa Cataloniei 

Data publicării:
BARCELONA

Miile de demonstranţi adunaţi în centrul Barcelonei au strigat lozinci separatiste şi au fluturat steaguri naţionaliste catalane. Alături de ei au fost şi reprezentanţi ai mişcării pro-independenţă din Scoţia.

Referendumul este promovat de premierul catalan Artur Mas şi este susţinut de partidele şi mişcările care vor independenţa Catalonia.

Dar Curtea Constituţională a Spaniei a interzis votul, ca urmare a unor sesizări făcute de guvernul de la Madrid. De aceea, pentru a nu încălca decizia Curţii, guvernul catalan a prezentat votul drept o consultare informală care nu creează obligaţii, iar tot procesul va fi organizat de voluntari. Chiar şi în această formă, mulţi catalani văd votul ca pe un moment istoric.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că se gândeşte şi la o reformă constituţională care să transforme Spania într-un stat în care să se regăsească ambiţiile naţionaliste catalane.

Catalonia are o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, o limbă şi o cultură distinctă de cea a Spaniei. Regiunea reprezintă 20% din economia ţării, iar mulţi catalani cred că banii lor sunt folosiţi pentru a acoperi găurile din buget.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri