Mobilizare globală împotriva Statului Islamic. Franţa efectuează primele zboruri de recunoaştere în Irak

Data publicării:
AIR Rafales Split lg

Întrunirea celor 20 de reprezentanți are loc după apelul făcut de Statele Unite pentru constituirea unei coaliţii internaţionale care să lupte împotriva Statului Islamic.

Franţa a anunţat că trimite de astăzi avioane de luptă în Irak pentru misiuni de recunoaştere, iar Australia va participa la efortul internaţional cu 600 de consilieri militari şi 8 avioane de vânătoare.

Teritoriile ocupate de gruparea Statul Islamic

Începând din această dimineaţă, primele zboruri de recunoaştere vor avea loc cu acordul autorităţilor irakiene şi al celor din Emirate”, a declarat ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită în Emiratele Arabe Unite, unde se află aproximativ 200 de militari, între care şi piloţi pe avioanele de luptă Rafale.

Ministrul Le Drian a subliniat că vizita sa are loc într-un „context de o gravitate excepţională”, scrie Mediafax.

El a amintit vizita în Irak, vineri, a preşedintelui François Hollande, care a anunţat disponibilitatea Franţei de a contribui politic şi militar la găsirea unei soluţii la această criză, la solicitarea autorităţilor de la Bagdad.

„Prin urmare, fiţi gata să interveniţi”, le-a declarat ministrul francez militarilor staţionaţi la Al-Dhafra, bază situată la 30 de kilometri sud-vest de Abu Dhabi.

Avionul Falcon la bordul căruia se afla ministrul a aterizat la această bază unde sunt staţionaţi militari francezi, precum şi şase Rafale, un avion de realimentare Boeing C-135 şi un avion de recunoaştere Atlantique al marinei franceze.

Circa 750 de militari francezi sunt dislocaţi în Emiratele Arabe Unite, un aliat apropiat al Franţei în Golful Persic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri