Moldovenii au ieșit din nou în stradă, pentru a treia zi. Președintele Parlamentului respinge ideea anticipatelor

Data publicării:
proteste moldova

ACTUALIZARE 21:30 Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a respins ideea de alegeri anticipate, vineri seara, într-o conferință de presă. El a subliniat că alegerile anticipate pot fi declanșate doar dacă eșuează alegerea președintelui. Mandatul președintelui Nicolae Timofti expiră în martie, iar șeful statului este ales de Parlament. Dacă se înregistrează două încercari nereușite de alegere a președintelui, Parlamentul se dizolvă și se convoacă alegeri anticipate.

Alegerile parlamentare în Moldova au avut loc în noiembrie 2014.

Guvernul Filip a fost învestit în funcție conform normelor în vigoare, a spus Andrian Candu, răspunzând criticilor că nu ar fi fost respectată procedura. „Anularea votului la un act deja consumat este ilegală și nici nu se discută”, a declarat Andrian Candu, potrivit agora.md.

Președintele Parlamentului a făcut apel la calm și responsabilitate.  „Guvernul a fost învestit în momente extrem de dificile, pe fundalul unui blocaj din partea opoziției și apoi blocarea miniștrilor în Parlament. Evident că astfel de acțiuni nu sunt cele mai democratice, dar noi am încercat să ieșim din ele cu calm. Noi considerăm că dialogul cu liderii protestatarilor trebuie să continue. Mă adresez organizatorilor ca protestele să se desfășoare în limitele legii. Să nu admiteți ca ele să deranjeze pe alți cetățeni, să nu profanați monumente, să nu blocați activitatea instituțiilor statului!”, a subliniat Andrian Candu.


  

ACTUALIZARE 20:00 Curtea Constituţională a respins cererea străzii de anulare a învestirii noului guvern. Situaţia e urmărită atent de la Bucureşti şi Bruxelles, dar şi de la Moscova. Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse a dezbătut astăzi instabilitatea politică din Republica Moldova.

Curtea Constituţională a respins demersul nostru prin care cerem anularea alegerilor. Ei se joacă cu focul. Acest lucru, stimaţi prieteni, este încă un motiv în plus ca noi toţi să ieşim duminică masiv în Piaţa Marii Adunări Naţionale, acolo să punem punct acestei guvernări şi să spunem foarte clar că singurul lucru pe care îl vor cetăţenii Republicii Moldova sunt anticipatele”, a declarat Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor.

Avertismentul liderului socialiştilor a venit la sfârşitul unei zile pline de tensiune. Mii de oameni au fost din nou pe străzile Chişinăului cerând organizarea de alegeri anticipate.

Manifestanţii au pornit în marş prin Chişinău imediat după ora 12:00 şi şi-au propus să ajungă la mai multe instituţii pentru a protesta. Prima oprire a fost la sediul televiziunii publice. Partidele de opoziţie au acuzat conducerea că nu a relatat echidistant despre demonstraţiile de stradă din ultimele zile.

Preşedintele Partidului Socialiştilor a anunţat că la protest au participat cel puţin 30 de mii de oameni, dar presa locală scrie că unii dintre ei au fost plătiţi. Întrebat cum comentează aceste acuzaţii, unul dintre liderii opoziţiei s-a apărat.

Dacă vin oamenii organizaţi, într-un autobuz sau o rutieră, dacă în autobuz sunt 50 de oameni , e clar că eu le spun la băieţi în teritoriu: dacă aveţi nevoie, vă dau eu nişte bani să procuraţi nişte plăcinte, apă plată, nişte ceai”, a declarat Renato Usatîi, preşedintele Partidului Nostru.

Pe de altă parte, Ministerul Justiției a refuzat să înregistreze Partidul Demnitate și Adevăr. Anunțul a fost făcut de liderul formațiunii, Andrei Năstase. Potrivit acestuia, motivul invocat a fost că nu au achitat o taxă și că lipsesc câteva procese -verbale. S-a dat un nou termen, transmite agora.md.

Noua formațiune politică - participantă, de asemenea, la proteste - s-a constituit pe 13 decembrie și s-a desprins din mișcarea Platforma Civică Demnitate și Adevăr și partidul Forța Poporului, care au o orientare prooccidentală. Printre principalele revendicări ale acestora se numără declanșarea alegerilor anticipate, așa cum doresc și partidele proruse.

Încă o ceremonie de depunere a jurământului 

În cursul dimineţii, la Reşedinţa de Stat de la Chişinău, a avut loc o nouă ceremonie de depunere a jurământului. Au fost învestiţi în funcţie cei doi membri ai cabinetului condus de Pavel Filip care au lipsit miercuri, când restul colegilor au jurat credinţă pe ascuns. Este vorba despre guvernatorul Găgăuziei şi preşedintele Academiei de Ştiinţe, membri din oficiu ai Guvernului de la Chişinău. La ceremonie au fost prezenţi atât preşedintele ţării, cât şi premierul. Cu această ocazie, Pavel Filip a exclus principala revendicare a protestatarilor, organizarea de alegeri anticipate.

Ştim că venim pe fondul protestelor masive din Republica Moldova. Ştim şi solicitările protestatarilor. Din păcate, nu cred că este cazul să acceptăm solicitarea de bază care ar însemna alegeri anticipate”, a declarat premierul Pavel Filip.

Irina Vlad, guvernatorul Găgăuziei a declarat după depunerea jurământului că a lipsit de la ceremonie de miercuri pentru că nu a fost invitată. 


Este o nouă zi tensionată la Chişinău, unde sute de manifestanţi au pornit în marş prin oraş. Ieşiţi în stradă pentru a treia zi consecutiv, cei care contestă Guvernul abia instalat, intenţionează să protesteze în faţa Curţii Constituţionale şi a sediului Preşedinţiei.

Mii de oameni protestează la Chișinău, pentru a treia zi, față de învestirea Guvernului Filip. Mulțimea picheta, vineri la prânz, Compania „Teleradio -Moldova”, oamenii fiind indignați că manifestațiile de protest nu sunt transmise în direct și de instituția publică, acuzându-l pe prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc că ar sta deja și în spatele acestei instituții, plătite din banii cetățenilor. „Jos oligarhii”, „Anticipate

Ajunși în fața clădirii postului public de televiziune și scandează: libertate presei, emisie în direct. Reprezentanții protestatarilor vor delega un grup de persoane care vor merge la discuții cu cei de la conducerea postului public de televiziune.

Vom merge să solicităm timp de antenă ca toate protestele să fie transmise în direct la postul public.

Astăzi, presa noastră este strangulată. Libertate presei, libertate presei! Noi nu cedăm, noi nu cedam!”, au strigat oamenii.

Protestatarii ulterior vor picheta și Ministerul Apărării, aflat în apropierea instituției publice. Liderul socialiștilor, Igor Dodon afirma că acțiunea protestatarilor vine după ce un fost angajat al ministerului a menționat că armata trebuie să intervină pentru a calma mulțimea care protestează.

Manifestanții merg astăzi și la Curtea Constituțională, acolo unde socialiștii au depus, joi, o sesizare prin care contestă procedura de învestire a Executivului și decretul șefului statului de numire a Cabinetului Filip, dar și la Reședința de Stat, acolo unde miercuri, aproape de miezul nopții, au depus jurământul în ședință secretă membrii noului Guvern. Între timp, cei ieșiți în stradă sunt în așteptarea unui răspuns din partea majorității parlamentare care urmează să decidă asupra cererii protestatarilor. Manifestanții cer anularea hotărârii Parlamentului prin care a fost învestit noul Executiv, dar și stabilirea datei de trei aprilie pentru anticipate. 

Citiți și:

Președintele Timofti a fost șantajat, potrivit fostului său consilier
Moldova, între două rele
Noi proteste în Republica Moldova. Reacția Kremlinului
CHIȘINĂU | Protestele se reiau vineri. Președintele Parlamentului s-a întâlnit cu liderii manifestanților
Parlamentul European: Rusia să înceteze să se mai amestece în R. Moldova!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri