Moscova ameninţă cu măsuri de retorsiune ţările care vor îngheța activele guvernamentale ruse

Data publicării:
lavrov mid ru

FOTO: mid.ru

Măsurile au fost luate întrucât Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a decis o procedură de compensare pentru acționarii fostului gigant petrolier Iukos.

La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a subliniat că un răspuns „de reciprocitate” este inevitabil din partea Rusiei. „Este singura manieră de a acționa pe scena internațională”, a comentat el, citat de Interfax

Rusia a exclus din start ideea de a plăti orice fel de despăgubire acționarilor fostului grup deținut de Mihail Hodorkovski și a contestat decizia Curții de la Haga, care în iulie 2014 a condamnat statul rus la plata a 50 de miliarde de dolari către acționarii grupului petrolier Iukos. Grupul petrolier a fost dezmembrat în anii 2000, după un proces considerat ca fiind orchestrat de Kremlin.

Printre conturile ruse înghețate în Belgia se numără cel al Ambasadei Rusiei și cele ale reprezentanțelor permanente ruse pe lângă UE și NATO.

În Franța, măsurile se referă la conturi înghețate în 40 de bănci, la opt-nouă imobile și la active guvernamentale nondiplomatice.

În fața acestor puneri sub sechestru, Rusia pregătește propriul răspuns, a avertizat adjunctul lui Lavrov, Vasili Nebenzia. „Nu vor fi măsuri politice, ci juridice”, a spus el, fără a da detalii.

Ambasadorul Belgiei în Rusia, Alex Van Meeuwen, a fost convocat joi seara la Ministerul rus al Afacerilor Externe, care a protestat față de un „act vădit neprietenesc” și față de o „încălcare grosolană a normelor dreptului internațional”.

Mihail Hodorkovski a fost arestat în 2003 pentru deturnare de fonduri și spălare de bani și a stat în închisoare timp de zece ani. Acum trăiește în străinătate.

Compania Iukos a fost dezmembrată și vândută în mare parte grupului de stat Rosneft, un actor de talie modestă în sectorul energetic al vremii, devenit apoi principalul producător mondial din rândul societăților cotate la brusă.

Curtea de la Haga a considerat că dezmembrarea Iukos, pe atunci aflată în proprietatea lui Hodorkovski – un opozant al Kremlinului – a fost făcută din motive politice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri