Motocicliștii ultranaționaliști din Rusia vor să refacă drumul Armatei Roşii prin Europa

Data publicării:
putinMotorcycle 2398536b

 

Planul clubului de motociclişti ultranaţionalişti de a reface către vest drumul Armatei Roşii către Berlin a fost denunţat ca fiind provocator de către Varşovia, care îndeamnă la oprirea „bandiţilor ruşi”, informează Mediafax.

Evenimentul este anunţat în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Occident din cauza crizei din Ucraina, care provoacă temeri cu privire la unele ambiţii teritoriale ale Moscovei.

Călătoria - „Către Berlin”, o trimitere la strigătul de luptă al Armatei Roşii, potrivit site-ului clubului - este planificată pentru două săptămâni, pe un traseu de peste 6.000 de kilometri, prin Belarus, Polonia, Cehia, Slovacia, Austria şi urmează să se încheie în capitala Germană pe 9 mai.

Planul a înfuriat mulţi polonezi, care încă îşi mai amintesc ocupaţia sovietică din timpul războiului a Poloniei, unul dintre cei mai vocali susţinători ai Guvernului prooccidental din Ucraina.

Premierul polonez Ewa Kopacz a declarat că ea consideră această călătorie o provocare. Însă motocicliştii insistă că gestul lor nu este motivat politic.

„Este o călătorie memorială. Principalul scop este să aducem un omagiu celor ucişi în al Doilea Război Mondial pe câmpul de luptă, în efortul împotriva naziştilor lui Hitler, militari şi civili nevinovaţi. Alt scop este dezvoltarea şi consolidarea bunelor relaţii de vecinătate”, a spus Andrei Bobrovski, organizatorul evenimentului.

În timpul călătoriei, motocicliştii vor să viziteze memoriale de război, lagărele morţii de la Auschwitz şi Dachau şi faimosul Parc Treptow, în care se află un memorial sovietic al războiului.

Bobrovski a spus că numeroşi motociclişti din alte ţări europene, inclusiv germani, şi-au exprimat dorinţa de a li se alătura celor ruşi în această călătorie programată să înceapă pe 25 aprilie.

Însă o pagină poloneză pe Facebook, intitulată „Nu trecerii bandiţilor ruşi prin Polonia”, îndeamnă autorităţile să interzică această traversare a teritoriului Uniunii Europene (UE).

Un motociclist din oraşul polonez Lublin, Jarek Podworski, care a ajutat la crearea paginii, a declarat că este inimaginabil ca motociclişti care-i susţin pe separatiştii proruşi, în estul Ucrainei, să călătorească prin UE.

„Noi ştim foarte bine ce fac ei în Ucrana. Agitând steaguri ruseşti, vor să refacă traseul Armatei Roşii, care, în realitate, nu a adus libertatea în Polonia. Ruşii testează limitele expansiunii lor. Dacă trec, există riscul ca în trei ani să se întoarcă definitiv”, a spus Podworski.

Podworski i-a îndemnat pe polonezi să perturbe călătoria motocicliştilor şi să blocheze drumurile.

Guvernul polonez a anunţat că monitorizează „problema”.

„Lupii Nopţii” din Rusia, consideraţi de unii omologii „Hell's Angels” din Statele Unite, sunt aliaţi apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

Liderul rus a fost fotografiat în mai multe rânduri pe un Harley-Davidson, la evenimente organizate de clubul ultranaţionalist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri