Necunoscutele atacului din Suedia

Data actualizării: Data publicării:
suedia politie - aftonbladet

Autorităţile suedeze au anunţat că vor fi întărite controalele la graniţele ţării. În plus, în toată Suedia, au fost mobilizate forţe suplimentare de poliţie. Totuşi, nivelul de alertă nu a fost ridicat.

ACTUALIZARE 10:00 Potrivit ultimelor informații, se pare că unul dintre cei doi suspecți reținuți vineri seară - cel cu glugă pe cap - este, cel mai probabil, bărbatul care a condus camionul. Citiți detalii aici.


 

Poliţia suedeză îl caută în continuare pe autorul atacului de vineri, de la Stockholm, care a dispărut fără urmă după ce a omorât patru oameni şi a rănit 15.

Două persoane au fost reţinute vineri seară la Stockholm, inclusiv bărbatul cu glugă care apărea în poza distribuită de forţele de ordine. Iniţial, se credea că acesta era chiar şoferul camionului, dar poliţia a nu a confirmat această informaţie. Presa suedeză a dezvăluit că este un uzbec de 39 de ani, simpatizant ISIS, care stă de mai multă vreme pe teritoriul suedez.

Bărbatul cu o glugă pe cap, care apărea în fotografia făcută publică, a fost găsit într-un magazin dintr-o suburbie a Stockholmului. Se comporta ciudat, iar acest lucru a atras atenţia unei patrule de poliţie, care l-a abordat şi l-a arestat. Era îmbrăcat la fel ca în poza distribuită de forţele de ordine şi chiar avea cioburi pe haine.

Am publicat o poză a unei persoane de interes pentru anchetă şi, cu puţin timp în urmă, am prins o persoană cu aceleaşi semnalmente”, anunța, vineri seara, Jan Evensson, comisar de poliție.

De asemenea, într-o suburbie a capitalei suedeze, a fost reţinută o a doua persoană, însă nu e deocamdată clar dacă a fost implicată în atentat.

Totuşi, poliţia a spus că niciunul dintre cei doi reţinuţi nu este şoferul camionului care a intrat în mulţime. Acesta este în continuare în libertate şi e căutat de forţele de ordine, relatează Digi24.

Premierul Suediei a mers ieri să se reculeagă la locul atacului - a depus un buchet de flori şi s-a rugat. Înainte de asta, într-o conferinţă de presă, a încercat să-şi incurajeze conaţionalii.

Teroriştii vor ca noi să ne temem, să ne schimbăm comportamentul, vor să nu ne trăim vieţile în mod normal, dar chiar asta vom face. Teroriştii nu ne vor învinge şi nu vor câştiga niciodată”, a declarat Stefan Lofven.

Atacul de la Stockholm a fost discutat şi în Consiliul de Securitate al ONU.

Din partea Consiliului, vreau să transmit condoleanţe Guvernului Suediei şi victimelor acestui atentat fără sens de la Stockholm”, a declarat Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU.

Secretarul-general urmăreşte situaţia cu mare îngrijorare”, a spus și Jeffrey Feltman, subsecretar-general ONU.

Spre seară, lucrurile păreau să reintre în normal la Stockholm. Trenurile, metroul, autobuzele şi restul mijloacelor de transport în comun au început din nou să circule. Totuşi, traficul rutier în centrul Stockholmului este îngreunat încă de bariere, iar poliţia a sfătuit oamenii să evite centrul oraşului.

Suedezii sunt profund marcaţi de cele întâmplate.

„Vedeam cadavre întinse pe stradă şi am văzut cum poliţia acoperea unul dintre ele cu o pătură portocalie”, a povestit un martor ocular.

„Era sânge peste tot, erau oameni pe jos peste tot. Era panică. Unii stăteau lângă apropiaţii lor, alţii fugeau”, a relatat un altul.

Deocamdată, nu este clar care a fost motivul atacului terorist, nerevendicat până acum.

Șase dintre răniți au fost externați sâmbătă dimineață.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri