Nordul Macedoniei, revendicat de etnicii albanezi

Data publicării:
harta kumanovo

Localnicii oraşului Kumanovo din nordul Macedoniei încearcă să-şi revină după luptele de la sfârşitul săptămânii trecute, când un cartier întreg s-a transformat, pentru câteva ore, în câmp de luptă. Zeci de poliţişti macedoneni, îmbrăcaţi cu veste antiglonţ şi cu arme automate în mâini, au asediat gruparea armată. La operaţiune au fost folosite inclusiv transportoare blindate.

Grupul armat care se ascundea în mai multe case şi care ameninţa securitatea cetăţenilor Republicii Macedonia a fost complet neutralizat şi eliminat”, a declarat Ivo Kotevski, purtătorul de cuvânt al Ministerului macedonean de Interne.

În urma luptelor, clădirile în care se aflau militanţii albanezi, dar şi cele din imediata apropiere, arată ca după război - acoperişuri distruse, pereţi găuriţi sau dărâmaţi complet de obuzele trase de forţele speciale. Localnicii prinşi între cele două tabere privesc dezastrul fără să ştie cum şi când îşi vor putea reface viaţa.

Mai întâi trebuie să demolez ce a mai rămas din casă şi abia după aceea voi şti ce se mai poate face. Eu şi familia mea nu mai avem cum să locuim aici”, spune Ranadan Baftiu, locuitor din Kumanovo.

Situaţia este extrem de complicată în nordul Macedoniei, pentru că regiunea se învecinează cu Serbia, fosta provincie sârbă Kosovo şi Albania. Zona este locuită în majoritate de etnici albanezi, alături de care trăiesc şi comunităţi de macedoneni şi sârbi. Aceeaşi regiune a fost scena unor lupte sângeroase la începutul anului 2001, când rebelii albanezi au atacat posturi de poliţie şi forţele armate macedonene.

Conflictul s-a soldat cu sute de morţi în ambele tabere şi s-a încheiat în august 2001, cu ajutorul comunităţii internaţionale, prin semnarea unui acord între rebeli şi guvernul de la Skopje. Incidentele din ultimele zile arată însă că situaţia e departe de a se fi calmat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri