Norvegia va interzice cerşetoria. În Oslo sunt 194 de cerşetori, majoritatea români

Data publicării:
Homeless

Ministrul norvegian al Justiţiei, membru al unui partid populist de drepta, a propus această măsură invocând o legătură între cerşetorie şi creşterea infracţionalităţii. După intrarea în vigoare a legii, cei care sunt prinşi cerşind în oraşele din Norvegia vor fi amendaţi şi riscă chiar pedepese de până la trei luni de închisoare.

Măsura urmează să-i penalizeze în special pe români. Din 194 de cereşetori număraţi la Oslo în 2012, doar şapte erau norvegieni. Ceilalţi erau în principal cetăţeni români de origine romă, potrivit Ministerului Justiţiei, care a precizat că aproape toţi cei 69 de români verificaţi aveau un cazier judiciar în Norvegia, anunţă Mediafax.

Un reprezentant al Stângii Socialiste (opoziţie), Baard Vegar Solhjell, a sugerat că interzicerea cerşetoriei vizează să descurajeze aceste populaţii să vină în Norvegia.

„Cum să nu crezi că, după 200 de ani, acest lucru nu este asimilat unei încercări de a împiedica intrarea romilor în regat?, a declarat Baard Solhjell, referindu-se în mod implicit la un articol - în prezent abolit, dar perceput ca ruşinos - al Constituţiei norvegiene, care interzicea pătrunderea evreilor pe teritoriul ţării, în urmă cu 200 de ani.

Susţinută de majoritatea opiniei publice, interdicţia riscă să aibă efecte contrare scopului declarat, au obiectat anumite asociaţii.

Cei care cerşesc vor fi nevoiţi să recurgă şi mai mult la infracţiuni, a declarat pentru postul de televiziune TV2 Nyhetskanalen preşedintele unei asociaţii de toxicomani, Arild Knutsen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri