Financial Times: Români în topul celor care au schimbat lumea

Data actualizării: Data publicării:
succes getty

A fost întocmită lista anuală a celor mai performanți și sclipitori 100 de oameni din Europa Centrală și de Est. Topul, publicat în Financial Times, a devenit deja tradiție fiind al treilea an consecutiv când apare. Pe listă se regăsesc și organizații care contribuie la schimbările sociale, politice și a mediilor de afaceri, promovând inovația, antreprenoriatul și abordări noi la problemele importante.

new europe 100

Scopul este formarea viitorilor lideri, a celor care vor aduce schimbarea în Europa. Persoanele de succes au fost selectate de Res Publica, Google, Fondul Internațional Visegrad și Financial Times.

Domeniile în care activează tinerii sunt : societate și politică, afaceri, media și cultură și știință.

Cei mai mulți menționați pe listă sunt din domeniul afacerilor: 54. Pe măsură ce Europa Centrală și de Est se reinventează ca fiind o regiune mai degrabă a tehnologiei și a inovației, decât a industriei primare, tinerii antreprenori contribuie la creșterea economică a țărilor și atragerea investițiilor străine. Printre cele mai noi afaceri se regăsesc: software-ul pentru mașinile care se conduc singure dezvoltat în Ungaria, prima consultanță pentru drone, bazată pe un hoverboard care levitează și multe alte start-up-uri.

Alt domeniu este Societate și Politică, cu 29 de nume pe listă. Criza migranților care au venit în Europa de Est a provocat turbulențe sociale și politice în regiune. Oficiali din Armenia, Estonia și România lucrează la reducerea birocrației prin implementarea unor programe online. Un antreprenor ungar le oferă refugiaților posibilitatea de a învăța online, în timp ce un grup format din it-ști polonezi și români lucrează la protejarea programului împotriva hackerilor.

În domeniul științei, cercetători din Europa se laudă cu bisturiul „iKnife” care ajută chirurgi să-și dea seama dacă un țesut e canceros și cu detectarea rapidă a tipului de sânge.

În media și cultură sunt premiate site-urile independente de știri și investigațiile jurnalistice care s-au înmulțit în ultimii ani.

România se află pe locul al patrulea ca număr de proiecte care ajută la îmbunătățirea lumii, 10. Polonia este în fruntea clasamentului cu 22 de proiecte menționate pe listă, Cehia pe locul al doilea cu 17 proiecte pe listă și Slovacia pe locul al treilea cu 12. În lista „Noua Europă 100” se mai regăsesc: 10 unguri , 5 lituanieni, 5 sloveni, 5 ucraineni, 3 estonieini, un croat, 3 bulgari, 2 armeni, 2 bieloruși, un sârb.

Printre cei 13 români aflați pe listă sunt: Andrei Duncă, creatorul software-ului LiveRail; Dumitru Popescu, liderul proiect romanesc ARCA, Asociatia Română pentru Cosmonautică și Aeronautică; Raul Popa, CEO Typing DNA; Dan Nechita, consilierul lui Dacian Cioloș; Avădanei Andrei, director executiv la Bit Sentinel Security; Roxana Rugină, fondatoare Simplon; Andreea Hanganu, cofondatoare Institute for Digital Government; Radu Puchiu, secretar de stat; Attil Bustya și Andras Lenard, confondatori ai Spider Drone Security. Mihai Raneti, Claudia Dehelean, Adina Brutaru lucrează alături de polonezul Kacper Gogol ca it-ști la Clepsisoft CyberFog, protejând organizațiile de atacuri cibernetice.

lista romani financial times

FOTO: Financial Times

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri