Noul guvern de la Londra. Ministrul care se va ocupa de Brexit

Data publicării:
david davis ministru brexit - agerpres 8868342

Theresa May, premierul Marii Britanii: „Am fost la Palatul Buckingham, unde Maiestatea Sa, Regina, mi-a cerut să formez un nou Guvern. Am acceptat.”

În primul său discurs din Downing Street, Theresa May a promis că planurile ce vor fi elaborate dincolo de uşa neagră a reşedinţei vor porni mereu de la interesul cetăţeanului. Marea provocare a începutului său de mandat va fi tocmai punerea în aplicare a dorinţei cetăţenilor de ieşire din Uniunea Europeană.

Theresa May, premierul Marii Britanii: „Suntem într-un moment de turnură al istoriei noastre. După referendum trăim vremuri de mari schimbări naţionale. Odată ce vom părăsi Uniunea Europeană vom clădi un nou rol pentru ţara noastră în lume, unul mai curajos şi mai pozitiv. Şi vom face din Marea Britanie o ţară care trudeşte pentru noi toţi, nu doar pentru cei privilegiaţi. Aceasta va fi misiunea Guvernului meu.”

Imediat ce s-a instalat în funcţie, noul premier britanic a făcut câteva schimbări în Guvern. Cea mai surprinzătoare a fost numirea în funcţia de ministru de externe a lui Boris Johnson, principalul susţinător al Brexitului, despre care se credea că va intra într-un con de umbră pentru că nu a candidat la şefia partidului. Boris Johnson preia şefia diplomaţiei, după declaraţiile nu tocmai "diplomate" pe care le-a făcut în campania pentru Brexit.

Boris Johnson, ministrul britanic de Externe: Sunt foarte recunoscător şi foarte mândru că mi s-a oferit această şansă. În mod clar, avem o şansă enormă de a face un mare succes din noua noastră relaţie cu Europa şi cu lumea şi mă bucur că mi s-a cerut să joc un rol în asta.

Reporter: Mai întâi trebuie să le cereţi scuze câtorva oameni, nu? Preşedintelui Obama, de exemplu.

Boris Johnson, ministrul britanic de Externe: Statele Unite vor fi primele la coadă.

Boris Johnson îl înlocuieşte pe Philip Hammond, numit ministru de finanţe. Semn al sarcinii uriaşe pe care o are noul guvern, Theresa May a creat un minister consacrat Brexitului, pe care i l-a încredinţat lui David Davis, fost secretar de stat pentru afaceri europene. El va fi practic omul care va negocia ieşirea Marii Britanii din UE.

Theresa May a creat şi un minister al comerţului internaţional, care va negocia noi acorduri ale Marii Britanii cu ţările din afara Uniunii Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri