NYT: Neglijată de SUA, Italia e curtată cu tot mai mult succes de Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Russian President Vladimir Putin Visits China
Foto: Guliver / Getty Images

Fără ambasador la Roma și cu o Administrație prinsă în scandalul politic intern privind legăturile dintre echipa de campanie a lui Donald Trump și Rusia, Statele Unite riscă să piardă un aliat important în favoarea Moscovei, care curtează asiduu Italia, scrie New York Times.

Russian President Vladimir Putin Visits China
Vladimir Putin / FOTO: Gulliver / Getty Images

Săptămâna trecută, președintele american, Donald Trump, a vizitat Italia și în ciuda întrevederilor la nivel înalt avute cu oficialii italieni, semnalele nu sunt încurajatoare. „Trump a lăsat în urmă o ambasadă fără ambasador și a cedat un teren geopolitic pe care îl exploatează ambasadorul rus la Roma, Serghei Razov”, scrie New York Times.

Experimentatul diplomat are grijă să își consolideze relațiile cu politicienii italieni, organizează concerte pentru supraviețuitorii cutremurelor din Italia și se întâlnește cu oficialii regionali care deplâng sancționarea Rusiei de către comunitatea internațională după anexarea peninsulei Crimeea.

Interesant este faptul că ofensiva diplomatică a Rusiei se desfășoară la vedere. Președintele rus, Vladimir Putin, l-a primit luna aceasta la Soci pe premierul italian Paolo Gentiloni și, cu câteva săptămâni înainte, pe președintele Sergio Mattarella la Moscova.

Însă mai mulți oficiali italieni, europeni și americani se tem că, prin jocuri de culise, se încearcă o basculare a Italiei spre Rusia.

Fostul premier Matteo Renzi s-a plâns omologilor săi, în privat, în legătură cu implicarea Rusiei în politica italiană prin susținerea formațiunilor anti-establishment. Cea mai importantă dintre ele, Mișcarea Cinci Stele a lui Beppe Grillo, deține o întreagă rețea de site-uri care răspândesc teorii ale conspirației și dezinformări venite dinspre Kremlin.

Rusia „a investit mult în influențarea opiniei publice din această țară”, spune ambasadorul Estoniei la Roma, Celia Kuningas-Saagpakk.

Deteriorarea relației dintre cancelarul Angela Merkel și Vladimir Putin i-a făcut pe mulți italieni să spere că țara lor ar putea locul Germaniei ca principal interlocutor al Rusiei în UE, mai scrie New York Times.

Unul dintre liderii Mișcării Cinci Stele, Manlio Di Stefano se arată dezamăgit de Donald Trump și a recunoaște că s-a întânit cu ambasadorul rus. „Trump a spus că vrea ameliorarea relației cu Rusia și stabilizarea situației în Marea Mediterană. Apoi a început să bombardeze Siria”, afirmă Manlio Di Stefano.

„Dacă Statele Unite lasă în urmă un vid, acel vid va fi umplut de cineva și, în mare măsură, acel cineva este în prezent Rusia” a declarat recent senatorul american Tim Kane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri