O parte din Ucraina, lăsată fără lumină de hackeri

Data publicării:
hacker getty

23 decembrie 2015. Partea de vest a Ucrainei rămâne în beznă. Autorităţile nu ştiu cine le-a lovit. Reţeaua de electricitate a căzut şi pare imposibil de reparat. Computerele nu mai răspund la comenzi şi se comportă ca şi cum ar fi controlate de la distanţă. În spate se află gruparea BlackEnergy.

Potrivit specialiştilor în securitate cibernetică, în grupare sunt mai mulţi hackeri statali. Ei nu se îmbogăţesc din fraude online. Sunt cei mai buni şi sunt angajaţi de guvernele unor ţări ca să le slăbească sau să le distrugă pe altele.

Infiltrarea se face prin factorul uman. Un angajat, spre exemplu, are calculatorul infectat acasă şi aduce virusul cu el pe un stick sau laptop neaturizat sa funcţioneze în respectiva centrală. Apoi infectarea centrelor de comandă şi control şi expunerea lor la internet. El va putea atunci să controleze calculatorul ca şi cum ar fi în faţa sa”, spune Bogdan Botezatu, expert în securitate cibernetică.

Virusul implantat se numeşte KILLDISK şi a fost produs special pentru sabotarea sistemelor industriale. Acesta a distrus unitatea de stocare a reţelei electrice. Specialiştii l-au analizat în laboratoare informatice din Europa şi America, dar nu au identificat sursa atacului. Au aflat, totuşi, că a fost pregătit cu cel puţin şase luni înainte şi ar fi fost iniţiat de pe un computer conectat la internet printr-o companie rusească. Virusarea unor infrastructuri critice ar putea schimba viaţa aşa cum o ştim, atrag atenţia experţii. Urmările unui război cibernetic ar fi similare unuia în care s-ar folosi tehnică militară.

„Un atac asupra sistemului bancar, a companiilor care furnizează utilităţi sau a serverelor care gestionează traficul ar putea ruina o ţară. Dacă nu ar funcţiona bancomatele, dacă nu ar avea populaţia apă potabilă sau dacă în marile oraşe ar fi traficul blocat, statul respectiv ar intra în colaps”, relatează Bogdan Ocnaru, reporter Digi24.

În septembrie 2014 România a anunţat oficial că va sprijini Ucraina şi o va ajuta să se apere de hackeri. Specialiştii SRI împreună cu NATO lucrează la un sistem de protecţie ce va fi implementat în unele instituţii publice de le Kiev.

Informaticienii noştri îi vor pregăti pe cei ucraineni, dar nu vor fi responsabili pentru vulnerabilităţile din sistemul cibernetic. Şi ţara noastră a fost atacată anul trecut de hackei statali. Gruparea a încercat să acceseze informaţii strict secrete, dar a fost oprită de experţii români. Nici acum nu au fost identificaţi autorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri