Obama vrea pace în Ucraina înainte de încheierea mandatului

Data publicării:
President Obama Departs After Meeting European Leaders
Foto: Gulliver/GettyImages

Preşedintele american Barack Obama spune că vrea să se ajungă la o pace în războiul din estul separatist prorus al Ucrainei înainte să plece de la Casa Albă, în ianuarie, şi că nu este optimist în privinţa Războiului din Siria, informează News.ro.

President Obama Departs After Meeting European Leaders
Foto: Gulliver/GettyImages

Barack Obama a declarat că a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin, duminică, despre Ucraina şi necesitatea să facem lucrurile să avanseze.

„L-am îndemnat să le spună negociatorilor săi să coopereze cu noi, cu Franţa, cu Germania, cu Ucraina să vadă dacă putem face asta până mi se încheie mandatul”, a spus preşedintele american.

Moscova îi susţine pe separatiştii proruşi care luptă împotriva forţelor guvernamentale în estul rebel al Ucrainei într-un conflict soldat cu aproape 10.000 de morţi.

Victoria şocantă obţinută de preşedintele-ales Donald Trump în alegeri a fost primită cu emoţie la Kiev, după ce miliardarul populist l-a elogiat pe liderul de la Kremlin în campania sa prezidenţială.

Şeful statului american a criticat, de asemenea, rolul pe care-l joacă Rusia şi Iranul în războiul civil din Siria, în această conferinţă de presă pe care a susţinut-o duminică, după încheierea summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) de la Lima.

Obama a mai declarat că nu este optimist în legătură cu viitorul apropiat al Siriei, unde forţele guvernamentale sunt susţinute de avioane de război ruse, care bombardează partea rebelă a oraşului Alep (nord).

El a subliniat că, dată fiind susţinerea Rusiei şi Iranului faţă de Guvernul lui Bashar al-Assad, este foarte dificil să vezi o modalitate prin care opoziţia moderată, chiar şi formată militar şi angajată, să îşi poată menţine poziţia.

Obama a insistat că îl va lăsa pe Trump să-şi prezinte platforma şi argumentele, dar a sugerat că vă vorbi dacă acesta va ameninţa valorile fundamentale ale Statelor Unite.

De asemenea, el l-a îndemnat pe Trump să menţină sprijinul Statelor Unite faţă de o ordine liberală a lumii şi a avertizat că pacea şi prosperitatea lumii depind de acest lucru.

„Principlaul sfat pe care i-l dau viitorului preşedinte este că Statele Unite sunt cu adevărat o naţiune indispensabilă în ordinea noastră mondială, a subliniat Obama.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri