Observatorii OSCE s-au întors după o a treia tentativă de a intra în Crimeea

Data publicării:
Steag OSCE Ucraina - osce.org

Foto: OSCE

Bărbaţi înarmaţi în uniformă, în număr de aproximativ 40, au îndreptat armele spre convoi, dar au tras în aer şi nimeni nu a fost rănit, a anunţat o sursă din cadrul misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, potrivit Mediafax.

„Tocmai ne-am întors (...) Au fost probabil trei tiruri (de somaţie), nu din cauza noastră, ci pentru că era o maşină în câmpul vizual” între maşina care transporta observatorii şi postul de control, a adăugat această sursă din cadrul misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Potrivit sursei citate, această maşină nu făcea parte din convoiul observatorilor, iar tirurile i-au forţat să se întoarcă.

„Cred că au fost un pic suprinşi că am ajuns pentru că nu ne aşteptau”, a mai spus el.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa anunţase anterior la Viena că observatorii vor încerca din nou să intre, sâmbătă, în Crimeea după ce li s-a refuzat intrarea de două ori în această săptămână de către forţele ruse. 


Da, misiunea va încerca din nou să intre în Crimeea astăzi, ei se îndreaptă în prezent către punctul de control Armiansk”, a declarat un purtător de cuvânt al Organizaţiei, Tatiana Baeva, informează Mediafax.

Potrivit acesteia, misiunea include 54 de persoane, civili şi militari, originare din 29 de ţări.

Observatorii OSCE au fost respinşi de două ori în această săptămână la intrarea în regiunea ucraineană Crimeea, controlată de forţele ruse.


Documentul de la Viena încurajează state membre OSCE să invite alte state membre să participe la observarea anumitor activităţi militare sau să accepte până la trei inspecţii în instalaţiile lor militare pe an, părţile cele mai sensibile fiind excluse.

Acesta prevede totodată consultări şi cooperări „în cazul unor activităţi militare neobişnuite sau tensiuni sporite”. El permite statelor să primească misiuni militare „cu scopul de a disipa îngrijorări”, potrivit documentului, ratificat de către cele 57 de state membre ale OSCE.

Statele Unite au cerut luni trimiterea „imediată” a unei misiuni de observatori cu scopul de a asigura protecţia drepturilor minorităţilor şi de a veghea la respectarea integrităţii teritoriale.

Rusia şi-a exprimat îndoiala cu privire la eficienţa unei asemenea misiuni, evocând precedentul Misiunii OSCE în Osetia de Sud, care „nu a ajutat, ci a agravat situaţia”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri