Oficial kurd: Statul Islamic poate ajunge în România. Expert în securitate: Nu este posibil să ne întoarcem în secolul XIII

Data publicării:
Militanti parada Statul Islamic Mosul-AFP Mediafax Foto---1

Oficialul sirian subliniează că poate să apară un efect de domino, iar în mâinile Statului Islamic să cadă întreaga Sirie, Turcia, iar gruparea să ajungă până la frontierele Europei, în România şi Bulgaria.

Organizaţia teroristă Statul Islamic ocupă deja regiuni vaste din Siria şi Irak, unde a proclamat un califat. Un lider al jihadiştilor a prezentat în iulie o hartă a califatului care includea România, Bulgaria şi Grecia, pe lângă alte state.

Hari Bucur Marcu: Nu este posibil să ne întoarcem în secolul XIII

Hari Bucur Marcu, expert în securitate, a spus că acest avertisment nu este atât de îngrijorător cât este epocal.

Dacă traducem ceea ce arată și harta despre care ați pomenit și declarația aceasta a oficialului kurd înseamnă că acest califat, acest Stat Islamic, ar vrea să refacă Impreiul Otoman. Cam asta înseamnă până la urmă, adică să ne întoarcem în secoul al XIII-lea, ceea ce nu este posibil”, a subliniat Hari Bucur Marcu.

Sigur că da, în zonele populate de kurzi din Irak și din Siria situația de pe teren este dramatică, deoarece Occidentul preferă să-i ajute pe kurzi, care sunt cuceriți pas cu pas de către acest Stat Islamic, prin lovituri aeriene și prin alt forme indirecte, fără ca un soldat occidental - deocamdată - să pună piciorul pe teritoriul acela de confruntare. În asemenea condiții, oricare kurd care își exprimă o să o facă la modul deosebit de convigător, mergând pe accidente strategice, că ei sunt singurii apărători și de fapt pe teren chiar sunt singurii apărători împotriva unei expansiuni de secolul XIII al islamiștilor fundamentaliști”, a argumentat expertul în securitate.

Hari Bucur Marcu a adăugat că „singura reacție posibilă, eficientă, este o campanie militară de oprire, de învingere a lor, prin forța armelor”.

Citiți și Protest al kurzilor în Parlamentul European. Demonstranții au cerut măsuri împotriva Statului Islamic

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri