Oficial polonez: Francezii au învățat să mănânce cu furculița de la noi

Data actualizării: Data publicării:
furcu2

Viceministrul Apărării, Bartosz Kownacki, a declarat miercuri că francezii au „învăţat să mânânce cu furculiţa de la polonezi”, însă a dezminţit că cele două state europene sunt implicate într-un scandal privind un contract de apărare eşuat.  Demnitarul polonez a subliniat, totuși, că francezii s-au compromis şi au demonstrat lipsă de clasă după ce au retras invitaţia polonezilor de a participala un târg de arme, transmite AP, citată de News.ro.

furcu2

„Ei sunt acei oameni care au învăţat să mănânce cu furculiţa, acum câteva secole, de la noi. Deci poate ăsta este motivul pentru care se comportă într-un asemenea mod”, a declarat Kownacki într-un interviu pentru postul de televiziune TVN24.

În această săptămână, membrii executivului polonez şi reprezentanţii companiei aeronautice franceze Airbus s-au acuzat reciproc de eşecul unui contract în domeniul apărării, a cărui valoare se ridică la câteva miliarde de dolari şi prin care armata poloneză urma să primească 50 de elicoptere militare.

Guvernul polonez a susţinut că eşecul contractului din domeniul apărării aruncă o pată neagră peste imaginea ţării est-europene. Între timp, reprezentanţii companiei franceze au acuzat executivul polonez de inducere în eroare şi au ameninţat că vor cere compensaţii financiare.

Contractul din domeniul apărării pentru elicopterele franceze a fost semnat anul trecut de opoziţia de la Platforma Civică, înainte de a pierde puterea în favoarea conservatorilor de la Lege şi Justiţie. Opoziţia a cerut formarea unei comisii parlamentare pentru a ancheta de ce s-a prăbuşit contractul cu Airbus.

De asemenea, parlamentarii opoziţiei au cerut demisia lui Bartosz Kownacki.

„A spus lucuri ruşinoase despre francezi, care sunt aliaţii noştri în NATO. Viceministrul Kownacki nu doar că nu ştie istorie, dar nu are nicio cultură generală şi nu are niciun simţ de bază privind diplomaţia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Platformei Civice, Jan Grabiec.

La rândul lor, conservatorii polonezi au spus că declaraţiile făcute de viceministru sunt „nefericite” şi „deloc diplomatice”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri