Vigilență antiteroristă în Franța, în prag de alegeri

Data actualizării: Data publicării:
Polițiști francezi
Polițiști francezi. Foto: Guliver / GettyImages

Autorităţile franceze au reţinut marţi după-amiază cinci suspecţi, patru bărbaţi şi o femeie, în urma unei operaţiuni antiteroriste care a vizat adrese din Rouen, dar şi din alte două oraşe din Franţa. Hexagonul, care se află în stare de urgență de la atentatele din noiembrie 2015, se pregătește de turul decisiv al alegerilor prezidențiale, care va avea loc duminică.

Polițiști francezi
FOTO: Gulliver / Getty Images

În ultimii doi ani, francezii au fost loviţi de mai multe atentate teroriste sângeroase, în care şi-au pierdut viaţa peste 230 de persoane.

Forţele de securitate au fost suplimentate în întreaga ţară înainte de al doilea tur al luptei pentru palatul Elysee.

În seara zilei de 20 aprilie, cu trei zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, un bărbat a deschis focul pe Champs-Elysée asupra unor polițiști, omorându-l pe unul dintre ei. Agresorul, care a afirmat că aparține Statului Islamic (SI), a fost ucis. Atacul a fost revendicat la scurt timp de SI, grupare care pretinde că s-a aflat la originea majorității atentatelor comise în Franța începând din anul 2015 și care s-au soldat în total cu 239 de morți.

Patru bărbați și o femeie au fost arestați marți în mai multe locuri din Franța și serviciile antiteroriste, care se tem de o posibilă acțiune violentă, au confiscat mai multe arme, relatează Agerpres.

Arestările au avut loc în apropiere de Rouen (nord-vest), la Roanne (centru) și Villeneuve d'Ascq (nord). S-au găsit două pistoale și două mitraliere în cursul perchezițiilor, a declarat o sursă apropiată anchetei, citată de AFP.

Aceste arme erau deținute legal de un apropiat al unuia dintre suspecți, au indicat două surse apropiate anchetei. 

Cei mai mulți dintre suspecți sunt născuți în anii '90. Arestările au avut loc în cadrul unei anchete preliminare deschise la parchetul antiterorist în luna martie în urma unor informații, a precizat sursa judiciară.

Unii dintre cei arestați mențineau legătura pe internet și prin intermediul rețelelor de socializare, iar unele dintre mesajele trimise de aceștia au indicat posibilitatea unei acțiuni violente, a adăugat o sursă apropiată anchetei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri