„Organizaţia teroristă” ETA a predat armele

Data actualizării: Data publicării:
eta

Organizaţia separatistă bască spaniolă ETA a furnizat poliţiei o listă de 12 ascunzători de armament situate în sud-estul Franţei prin intermediul unor artizani ai păcii” din cadrul societăţii civile franceze, au declarat sâmbătă surse apropiate dosarului pentru AFP.

eta

Aceste 12 ascunzători de armament şi explozivi, care ar constitui ceea ce a mai rămas din arsenalul ETA, se află în departamentul Pyrénées-Atlantiques şi nu în departamentele Gers şi Hautes-Pyrénées, aşa cum s-a anunţat iniţial, a precizat sursa citată.

ETA - care a renunţat la lupta armată în 2011 dar este clasată în continuare ca organizaţie teroristă” de Uniunea Europeană (UE) - a anunţat în noaptea de joi spre vineri, într-un comunicat la radiodifuziunea britanică BBC, că se dezarmează total” sâmbătă, 8 aprilie.

Comisia Internaţională de Verificare, o structură nerecunoscută de Madrid şi Paris, care acţionează în vederea încetării conflictului din Ţara Bascilor, urma să susţină o conferinţă de presă sâmbătă, la Primăria din Bayonne (Pyrénées-Atlantiques) şi să furnizeze detalii.

Menită să autentifice dezarmarea” mişcării clandestine, din ea face parte un fost secretar general al Interpolului, britanicul Raymond Kendall.

Într-un comunicat comun, guvernele autonome din Ţara Bască spaniolă (Euskadi) şi Navare, dar şi Comitetul Aglomeraţiei Ţării Basce franceze, prezidat de un ales de centru dreapta, Jean-René Etchegaray (UDI), au susţinut în mod expres, vineri, demersul Comisiei Internaţionale de Verificare.

În această perspectivă, serviciile de poliţie, dar şi specialişti în deminare, sub autoritatea Parchetului antitero de la Paris, competent în materie, sunt mobilizaţi în Ţara Bască franceză şi sunt pregătiţi să intervină în orice moment”, declară surse apropiate dosarului.

În mod istoric, Franţa, şi anume Sud-Estul, a fost adevărata bază din spatele liniei frontului” a ETA.

Potrivit unor experţi în lupta antiteroristă, arsenalul ETA ar cuprinde aproximativ 130 de arme de mână şi două tone de explozibili, în principal furate în Franţa. Potrivit acestor experţi, ETA se află ”în agonie, iar din mişcarea clandestină ar mai face parte, în prezent, aproximativ 30 de membri”.

În marja operaţiunii de dezarmare”, o mare adunare populară” este organizată sâmbătă la Bayonne, la ora locală 15:00 (17:00, ora României), pe tema suntem toţi artizanii păcii”, la care sunt aşteptaţi câteva mii de participanţi.

ETA (Euskadi Ta Askatasuna, Şara Bască şi Libertatea), înfiinţată în 1959 în lupta împotriva franchismului, a renunţat în octombrie 2011 la lupta armată, după 43 de ani de violenţe în numele independenţei Ţări Bascilor şi Navarei, iar 829 de morţi sunt atribuite mişcării clandestine.

Însă ETA refuza să se dezarmeze şi să se dizolve, aşa cum cer Madridul şi Parisul, reclamând o negociere cu privire la membrii săi deţinuţi - aproximativ 360 dintre care aproximativ 100 ispăşeşsc pedepse de peste zece ani de închisoare. 75 dintre aceștia sunt închiși în Franța.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri