Ouă Fabergé, moaşte şi o biserică, printre bunurile politicienilor ucraineni

Data actualizării: Data publicării:
ou faberge_LOGO

Oficiali guvernamentali ucraineni au fost nevoiţi să îşi facă publice averile, pentru a promova transparenţa şi a elimina corupţia, iar lista este uimitoare: ouă Fabergé, moaşte, un bilet pentru o călătorie în spaţiu şi chiar o biserică, relatează CNN citat de News.ro. Autorităţile de la Kiev au anunţat marţi că îi vor verifica pe cei care au conturi cu peste 100.000 de dolari.

ou faberge_LOGO

Şeful Fiscului ucrainean, Roman Nasirov, a declarat că are peste două milioane de dolari cash, mai multe haine de blană, ceasuri de lux şi o colecţie de vinuri. Nasirov a lansat o campanie anticorupţie care viza tocmai oficialii guvernamentali.

Potrivit listei, un parlamentar are moaştele unui sfânt creştin-ortodox, pe care a anunţat că le va dona unei biserici.

Un primar are un bilet pentru un zbor în spaţiu, iar un alt parlamentar are o biserică.

Peste 80.000 de oficiali şi-au făcut publice averile, însă în cazul majorităţii dintre ei acestea sunt modeste.

Bunurile de lux deţinute, printre care se numără haine din piele de crocodil, ceasuri scumpe, dar şi milioanele de dolari cash pe care îi au politicienii au înfuriat populaţia. Salariul mediu în Ucraina este de circa 2.000 de dolari pe an, iar soldaţii care luptă împotriva rebelilor rusofoni primesc salarii foarte mici.

După valul de critici apărute pe reţelele de socializare la adresa oficialilor bogaţi, autorităţile au decis să îi ancheteze pe cei care au mai mult de 100.000 de dolari bani lichizi, a anunţat Procurorul General Iuri Luţenko. De asemenea, cei găsiţi vinovaţi de corupţie vor fi condamnaţi la până la 15 ani de închisoare, a adăugat el.

“Declaraţia online nu este sfârşitul procesului, ci doar începutul”, a spus Luţenko într-un briefing, adăugând că peste jumătate dintre parlamentari au peste 100.000 de dolari în conturi.

Chiar şi familia lui Luţenko ar putea fi vizată de anchetă. Soţia sa, parlamentară, a declarat că are la bănci 280.000 de dolari, 50.000 de euro şi o sumă mai mică în moneda locală, hrivna.

De asemenea, autorităţile vor verifica situaţia fiscală a celor care au primit cadouri de peste 10.000 de dolari.

“Sincer, dacă Poliţia ar avea 5% din ce a fost declarat, am putea să luăm uniforme noi pentru toată lumea (...), iar ofiţerii noştri ar lucra în clădiri moderne”, a declarat şeful Poliţiei ucrainene, Katia Dekanoidze.

Declaraţiile de avere fac parte dintr-o reformă anticorupţie mai amplă cerută de UE şi FMI pentru a continua finanţarea ţării. Numeroşi activişti au avertizat că demersul s-a confruntat cu numeroase tentative de sabotaj.

„Acum începe etapa importantă de verificare a declaraţiilor online predate”, a declarat însărcinatul cu afaceri al delegaţiei UE în Ucraina, Thomas Frellesen. Organul de investigaţii „trebuie să poată acţiona independent, liber de orice interferenţă politică”, a adăugat el

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri