Pacea a durat doar 30 de ore în Ucraina. Separatiştii vor să cucerească sud-estul ţării până la graniţa cu România

Data publicării:
rebel 3

Actualizare 00:35: Pacea a durat doar 30 de ore în Ucraina. Potrivit agenţiei France Presse mai multe explozii s-au auzit în această seara lângă oraşul port Mariupol. Martorii spun că un punct de control deţinut de separatişti a fost cuprins de flăcări şi un fum gros se ridica în aer.

Potrivit sursei citate, trei tancuri ucrainene cu şenile s-au deplasat spre acest punct de control, însă s-au întors rapid din drum. Zeci de maşini circulau cu viteză mare spre oraş, una dintre ele a fost vizată de tiruri.

Incidentul are loc în contextul în care vineri de la ora 18:00 a intrat în vigoare un acord de încetare a focului în estul Ucrainei.


Armele au tăcut în estul Ucrainei, însă niciuna dintre părţi nu renunţă la declaraţiile războinice. Liderii rebelilor proruşi nu par împăcaţi cu armistiţiul semnat la Minsk.

„Bineînţeles că mă voi bucura să nu mai avem proiectile care să explodeze aici, dar voi fi şi mai fericit atunci când armata noastră va ajunge la graniţele României. Abia atunci vom avea un stat independent care se va numi "Noua Rusie"”, a spus Pavel Gubarev, lider separatist.

Declaraţia Summitului NATO, publicată de Preşedinţie: Condamnăm intervenţia Rusiei în Ucraina
Senator american: Putin vrea să refacă Imperiul Rus, care să includă Ucraina, Republica Moldova şi Ţările Baltice

Nici preşedintele Ucrainei nu este optimist în ceea ce priveşte restabilirea păcii în estul ţării. Petro Poroşenko este convins la Rusia nu va renunţa la planul de destabilizare a ţării sale şi chiar a altor state.

Rusia are 1,2 milioane de soldaţi, una dintre cele mai moderne armate şi unul dintre cele mai moderne armamente din lume. În această logică, Rusia poate ocupa Kievul, dar Rusia poate ocupa şi Vilnius, Riga, Tallinn, Bucureşti sau orice alt oraş dacă nu vom fi uniţi, dacă lumea întreagă nu-şi manifestă solidaritatea cu Ucraina, dacă îngăduim un astfel de comportament în această situaţie”, a declarat Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

Armistițiul, monitorizat de la Kiev și Moscova

O pace încheiată la Minsk este păzită cu arma în mână atât de soldaţii ucraineni, cât şi de rebeli.

„Faptul că sunt ridicate noi baricade chiar în acest moment spune totul despre încrederea pe care cele două părţi o au în ceea ce priveşte durata acestui armistiţiu. Aici, în Mariupol, fiecare civil cu care am vorbit spune că vrea cu disperare pacea, dar fiecare dintre luptătorii din cele două tabere nu cred că această pace va dura. Nivelul de neîncredere este foarte ridicat, mai ales că nu s-a luat nicio decizie concretă”, relatează Fergal Keane, jurnalist BBC.

„Tot ceea ce mi doresc este să fie pace. Pentru ce tot acest război? Să faci aşa ceva unor oameni paşnici. Atâţia ani am trăit împreună. Totul era bine”, a spus un localnic.

Acordul de încetare a focului se referă inclusiv la ajutorul umanitar pentru locuitorii din estul ţării. O altă decizie importantă este eliberarea prizonierilor. În cele aproape şase luni de conflict, ambele părţi au reţinut peste o mie de prizonieri de război.

Armistiţiul din Ucraina, în pericol. Ambele tabere se acuză că au continuat ostilităţile
Emil Hurezeanu: NATO are toate motivele să-i mulţumească lui Putin. A redefinit coerenţa occidentală

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri