PANAMA PAPERS | Conexiunile offshore ale lui Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, cu Dinu Patriciu

Data publicării:
ion sturza fb

Ion Sturza, ex-premier și politician moldovean s-a retras în 2002 din politică, devenind partenerul de afaceri al miliardarului român Dinu Patriciu, decedat în 2014, la acea vreme director general al Rompetrol Group, o societate petrolieră multinațională cu majoritatea activelor în România, Franța, dar și Ucraina, Georgia, Republica Moldova.

Sturza a făcut o carieră de invidiat la Rompetrol, unde a activat din 2002 până în 2009. În 2005, Grupul Rompetrol anunță deschiderea reprezentanței sale la Moscova, în subordinea lui Ion Sturza, care deținea funcția de vicepreședinte de Dezvoltare Rompetrol pentru Rusia și Comunitatea Statelor Independente.

Director al reprezentanței Rompetrol din Moscova a fost numit Constantin Lutsenko, care lucrase anterior la o serie de companii importante din Rusia, printre care Gazprom și Novochimtrans, dar și alte companii din domeniul petrolier și petrochimic din Statele Unite ale Americii și Germania.

Sturza și Lutsenko nu erau doar subalternii lui Patriciu la Rompetrol. La doar câteva luni de la fondarea biroului Rompetrol la Moscova, în august 2005, cei trei devin parteneri de afaceri în offshore-ul Markside Holdings Limited, companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, paradis fiscal care nu oferă acces la informațiile din registrul companiilor.

După șapte ani de activitate, compania este lichidată. Decizia a fost luată la adunarea acționarilor din 2012, secretar al adunării fiind ales Ion Sturza, care a și semnat decizia de lichidare.

Sturza este cel care a participat în 2007 la negocierea şi vânzarea a 75% din capitalul Rompetrol Group către firma de stat kazahă KazMunaiGaz (KMG), iar în 2009, a celuilalt pachet de acțiuni de 25%. În urma acestei tranzacții kazahii au obținut acces la două rafinării din România: Petromidia de la Marea Neagră și Vega din Ploiești, dar și a terminalului maritim Midia, din Năvodari.

Tranzacția l-a propulsat pe Patriciu în liga miliardarilor, devenind cel mai bogat român. Patriciu a decedat de cancer în 2014, la vârsta de 64 de ani.

În 2009, când Rompetrol-ul este preluat în totalitate de kazahi, Sturza pleacă din funcția de vicepreședinte și membru al Consiliului de administrare al Rompetrol Group și devine președinte al fondului investițional Fribourg Capital, o companie din Luxemburg, prin intermediul căruia a lansat mai multe afaceri în România și Republica Moldova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri