Parchetul spaniol cere mandat european de arestare pe numele lui Puigdemont

Data actualizării: Data publicării:
Carles Puigdemont
Foto: Guliver/Getty Images

Parchetul spaniol cere mandat de arestare european pe numele preşedintelui catalan destituit Carles Puigdemont, transmite Euronews. De asemenea, procurorul de caz a cerut mandate de arestare şi pe numele altor patru foşti miniştri.

Carles Puigdemont
Foto: Guliver/Getty Images

Nouă membri ai fostei administrații catalane au fost audiați astăzi, acuzați de răzvrătire, revoltă și abuz de fonduri publice, opt dintre ei fiind ulterior arestați. Judecătorul de instrucție a decis ca un al nouălea să fie eliberat pe cauţiune.

Puigdemont a părăsit Spania luni, abandonându-şi promisiunea de a „rezista paşnic” eforturilor Madridului de a-i închide Guvernul.

A doua zi, el a anunțat într-o conferinţă de presă la Clubul Presei, la Bruxelles, că nu intenţionează să ceară azil în Belgia şi a subliniat că se va întoarce acasă doar dacă va primi asigurări că va fi judecat corect. El nu a oferit niciun indiciu despe când ar putea să se întoarcă în ţară, însă avocatul său a declarat că nu se va prezenta în fața justiției spaniole din cauza „riscului ridicat de a fi arestat”.

Dacă va fi găsit vinovat de acuzațiile care i se aduc - rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri - riscă să fie condamnat la până la 30 de ani de închisoare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri