Paris, un posibil eşec al serviciilor secrete

Data publicării:
politia franta foto twitter-1

Poliţia belgiană a intrat în alertă aseară după ce Salah Abdeslam, ultimul dintre teroriştii care au organizat atentatele din Paris, rămas în viaţă, ar fi fost depistat la periferia capitalei Bruxelles. Potrivit presei belgiene, teroristul ar fi fost văzut în Anderlecht, iar, ca măsură de precauţie, zona a fost securizată. Între timp, au apărut noi informaţii şi despre capul reţelei teroriste, Abdelhamid Abaaoud, cel supranumit creierul atentatelor din Paris. Potrivit presei din Hexagon, acesta a fost înregistrat de o cameră de supraveghere vinerea trecută, chiar în momentul în care atacurile erau în plină desfăşurare. Imaginile au fost suprinse la Montreuil, precizează jurnaliştii francezi, nu departe de locul în care apoi a fost descoperită una dintre maşinile folosite de către terorişti. Moartea teroristului de 28 de ani a fost confirmată ieri, când procuratura din Paris a declarat că Abdelhamid Abaaoud este unul dintre cei care au murit în asaltul de la Saint Denis de miercuri noapte.

Procurorul Parisului, Francois Molin, tocmai a anunţat că Abdelhamid Abaaoud este într-adevăr unul dintre teroriştii ucişi de poliţie la Saint Denis”, a spus Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne.

Anunţul oficial era aşteptat cu sufletul la gură de întreaga planetă, după ce în presa americană au apărut primele informaţii privind uciderea lui Abdelhamid.

„Pe numele lui Abdelhamid Abaaoud exista un mandat european şi unul internaţional de arestare, emis de Belgia, unde el a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. De mai multe luni, serviciile franceze de informaţii l-au găsit responsabil de mai multe tentative de atentate contra Franţei. Dintre cele şase atacuri care au fost evitate sau dejucate de serviciile franceze de informaţii, începând din primăvara lui 2015, Abaaoud a fost implicat în patru dintre ele”, a mai spus Bernard Cazeneuve.

În toate cele şase cazuri, modul de operare era acelaşi: atacul era pregătit din străinătate şi ar fi fost comis de cetăţeni europeni.

Abdelhamid Abaaoud avea 28 de ani şi era cel mai cunoscut jihadist belgian, unul dintre liderii ISIS. S-a născut la Molenbeek, o suburbie a Bruxellului, şi s-a înrolat în Statul Islamic în 2013. Supranumit Abou Omar al-Baljiki, adică belgianul, în limba arabă, era foarte activ pe reţelele de socializare, pe care făcea propagandă ISIS.

Nicio informaţie din ţările europene pe care le-a tranzitat (Abdelhamid Abaaoud, n.r.) până să ajungă în Franţa nu ne-a fost comunicată, informaţie care ar fi putut să ne sugereze că el s-ar afla în Europa şi ar putea ajunge până în Franţa”, a mai spus Bernard Cazeneuve.

Abdelhamid Abaaoud era bănuit de implicare în tentativa de atentat asupra unei biserici din Villejuif, în aprilie 2015, dar şi într-un plan dejucat de atac asupra unei săli de concerte, al cărui autor a fost reţinut în august 2015. Ar fi fost implicat şi în atacul din Belgia din trenul Thalys, care mergea de la Amsterdam la Paris, tot în august, şi îl cunoştea pe autorul atentatului de la muzeul evreiesc din Bruxelles, din mai 2014. La doar câteva zile de la atacurile de la Charlie Hebdo, din Paris, poliţia belgiană a anihilat o reţea, condusă tot de Abaaoud. Era un apropiat al lui Salah Abdeslam, unul dintre atacatorii de la Paris, pe care l-a cunoscut în 2010 într-o puşcărie din Belgia, unde erau încarceraţi pentru infracţiuni de drept comun.

Este simbolul unui eşec al serviciilor de securitate din Belgia şi din Europa. Este cel mai cunoscut jihadist din Belgia. Este imaginea jihadismului belgian. Nu trebuia căutată vreo celulă, din contră era cel mai cunoscut jihadist”, a spus un jurnalist de la RTL.fr.

Acum, serviciile secrete trebuie să dea de urma lui Salah Abdeslam. Presa britanică a prezentat imagini înregistrate vineri de camerele de supraveghere dintr-un bar din Paris, în care un atacator, cel mai probabil Salah Abdeslam, trage cu o armă automată în clienţii localului.

Din înregistrare se vede cum mai mulţi clienţi şi angajaţi se aflau într-un mic local parizian din apropierea teatrului Bataclan. Într-o fracţiune de secundă însă, totul parcă explodează. Focurile de armă trase de afară, cu un Kalaşnikov, fac prăpăd. Cioburi zboară la tot pasul, iar cei din local se ascund pe unde pot. O persoană care se afla pe terasa pizzeriei trece prin ploaia de gloanţe şi se adăposteşte în cafenea. Este rănită uşor. A scăpat cu viaţă pentru că atacatorului i s-a blocat arma. De altfel, acesta este norocul tuturor celor care se aflau în acel moment în local. Într-un colţ al ecranului se poate vedea atacatorul, în mijlocul străzii, agitând arma automată. Totul a durat mai puţin de un minut. Din fericire, din această pizzerie, nimeni n-a murit. La doar câţiva metri distanţă, cinci oameni au fost ucişi cu sânge rece.

Până acum se ştie că Salah Abdeslam este singurul atacator în viaţă după atacurile de vineri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri