Parlamentul bulgar interzice burka

Data actualizării: Data publicării:
Demonstrators Protest Over The Introduction Of A Ban On Women Covering Their Faces In France
Getty Images

Parlamentul de la Sofia a votat o lege prin care se interzice purtarea de veșminte care acoperă sau ascund fața, cu alte cuvinte, a interzis burka. Bulgaria devene astfel a treia ţară din Europa, după Franta si Begia, care interzice pe întreg teritoriul portul vălului islamic în public.

Demonstrators Protest Over The Introduction Of A Ban On Women Covering Their Faces In France
Getty Images

Proiectul de lege fusese votat în primă lectură, în iunie, după dezbateri aprinse, în condițiile în care Bulgaria are o comunitate musulmană semnificativă.

Grupul parlamentar al partidului care reprezintă în Parlament interesele minorității turce a refuzat să participe la vot.

Interdicția va fi aplicată în instituțiile publice, în locuri în care sunt furnizate serivicii publice, administrative sau educațiuonale, unde au loc activități publice sportive și culturale.

În opinia celor care au inițiat legea, purtarea veșmântului islamic ar putea facilita actele de terorism ce ar viza un număr mare de victime.

Interdicția nu se va aplica în cazul locurilor private – locuințele oamenilor – și în locurile oficiale de rugăciune.

Acest proiect de lege a trecut prin mai multe comisii și de la toate a primit aviz pozitiv, precizează novinite.com.

Între timp, o astfel de măsură a fost luată deja la nivel local în mai multe orașe bulgare. Primul a fost Pazargic, unde autoritățile locale deja au dat amenzi celor care au nesocotit interdicția.

Potrivit prevederilor noii legi, amenda în cazul unei persoane care poartă burka sau își acoperă fața în public este de 200 de leva (circa 100 de euro), dacă este la prima abatere și ajunge la 1.500 de leva dacă recidivează, iar dacă persoana respectivă este un oficial, amenda este de 2.000 de leva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri