Parlamentul European a ratificat Acordul de asociere cu Republica Moldova

Data publicării:
eu-moldova - ppe

Acordul a fost ratificat cu 535 de voturi pentru, 94 împotrivă și 44 de abțineri. 

Odată cu punerea în practică a acestui acord, între Uniune şi Republica Moldova va exista o zonă de liber-schimb, ceea ce presupune reducerea tarifelor vamale, accesul nelimitat al produselor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene, dar şi trasformarea Republicii Moldova într-o piaţă nouă pentru producătorii din spaţiul comunitar. În plus, piaţa internă va fi supravegheată şi supusă controalelor de calitate, la standardele impuse de Bruxelles.

Primele negocieri dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova au fost lansate în 2010. Acordul de asociere a fost parafat la Vilnius la finalul anului trecut, după care documentul a fost semnat în acest an la Bruxelles, pe 27 iunie. El a fost ratificat deja de mai multe țări din Uniunea Europeană - majoritatea din Europa de Est - şi va intra in vigoare după ratificarea de către toate parlamentele din blocul comunitar.

Parlamentele de la București și Chișinău au ratificat Acordul de Asociere cu UE al Republicii Moldova

Apropierea Republicii Moldova de Europa nu este, însă, deloc pe placul Rusiei, care s-a opus dintotdeauna acestui pas. Şi în acest context, Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, a anunţat recent că vrea să organizeze din nou un referendum pentru declararea independenţei. Autorităţile de la Tiraspol şi-au declarat unilateral independenţa în 1990, însă aceasta nu a fost recunoscută la nivel internaţional.  

Republica Moldova are alegeri legislative în 30 noiembrie, considerate cruciale pentru viitorul european al țării. În acest context, europarlamentarul PPE Theodor Stolojan, cere un calendar clar de aderare pentru Republica Moldova. 

„Afirm şi acum ca Uniunea Europeană trebuie să ofere Republicii Moldova o foaie de parcurs clară pentru ca, în perioada urmatoare, să devină o ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. (...)  Consider că preşedintele Consiliului European şi presedintele Comisiei Europene trebuie să viziteze în urmatoarea saptămână Republica Moldova şi să prezinte populaţiei avantajele menţinerii parcursului european al ţării”, spune Theodor Stolojan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri