Partidele extremiste din Europa, susţinute din banii Moscovei

Data publicării:
moscova

Legătura dintre Rusia şi partidul francez de extremă dreapta Frontul Naţional a fost dezvăluită de o anchetă a celor de la Rise Project şi Organized Crime and Corruption Reporting Project. Potrivit acestora, formaţiunea ar fi primit două milioane de euro pentru susţinerea independenţei Crimeei.

„Trebuie să încetăm să incriminăm Rusia, trebuie să o tratăm ca pe un interlocutor care are ceva de spus”, declara Marine Le Pen, preşedintele Frontului Naţional.

Dovada că Frontul Naţional a primit bani din partea Moscovei apare şi într-o discuţie dintre un oficial de la Kremlin şi un deputat din parlamentul rus, persoana de legătură cu Frontul Naţional.

Nici tatăl actualului lider al Frontului Naţional, Jean-Marie le Pen, nu ar fi străin de legăturile cu Rusia. El a luat trei împrumuturi de la bănci ruseşti, în valoare de peste 11 milioane de euro. Un site francez scrie că acestea ar fi fost tranşe dintr-o linie de finanţare de 40 de milioane de euro, bani destinaţi formaţiunii de extremă-dreapta pentru alegerile prezidenţiale din 2014.

Frontul Naţional nu este singura formaţiune extremistă care ar fi primit bani din partea Moscovei. Sume importante ar fi ajuns şi în Marea Britanie la partidul UKIP, în Ungaria, la Jobbik, şi în Grecia, la Zorii Aurii.

Formaţiunile NPD din Germania şi Ataka din Bulgaria ar fi beneficiat şi ele de banii Moscovei, potrivit organizaţiilor neguvernamentale.

Schema prin care miliarde de dolari au ajuns la organizaţiile extremiste din Europa era bine pusă la punct. 19 bănci din Rusia ar fi fost implicate în operaţiunea de spălare de bani, prin care 10 miliarde de dolari ar fi ajuns în Uniunea Europeană, în perioada 2011 - 2013.

Totul, cu ajutorul băncii Moldindconbank din Republica Moldova, în conturile căreia cele 19 instituţii financiare din Rusia virau diverse sume. De aici, banii ajungeau la o altă bancă din Letonia, adică în interiorul Uniunii Europene.

Odată realizate aceste operaţiuni, banii puteau circula mai uşor în spaţiul comunitar.

În afacere ar fi implicat şi un văr al preşedintelui rus Vladimir Putin, dar rolul jucat de acesta nu este clar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri