Partidul lui Sarkozy, victorie categorică la alegerile locale din Franța

Data publicării:
sarkozy hollande si carla la elysee - getty

Un alt fapt semnificativ este că extrema-dreaptă reprezentată de Frontul Național, în ciuda ascensiunii pe care a avut-o la europarlamentarele de anul trecut, nu a obținut victoria în mai mult de un departament.

Calculele preliminare arată că dreapta obține între 64 şi 70 de departamente, blocul de stânga va obţine între 30 şi 37 de departamente şi apoi urmează Frontul Naţional cu zero sau un departament.

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a savurat victoria în faţa partidului socialistului Francois Hollande, cel care l-a înlocuit la Palatul Elysee în urma alegerilor prezidenţiale de acum trei ani. De altfel, fostul şef de stat şi-a anunţat deja de mai multe ori intenţia de a candida pentru un al doilea mandat în 2017.

„Francezii au respins masiv politca lui François Hollande şi a guvernului său. Dezaprobarea la adresa guvernului este fără comentarii. Niciodată o majoritate nu a pierdut atâtea departamente”, a subliniat liderul UMP, Nicolas Sarkozy.

Palatul Elysee. Nicolas Sarkozy (stg.), Francois Hollande (centru) și Carla Bruni, soția lui Nicolas Sarkozy (dr) © FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

Premierul de stânga Manuel Valls şi-a recunoscut înfrângerea, dar a mizat pe rezultatele bune ale guvernului său, în încercarea de a redresa situaţia.

 „Stânga prea dispersată, prea divizată din primul tur, a înregistrat un recul serios în pofida bilanţului poziv al Executivului departamental”, a reliefat Manuel Valls.

Șefa Frontului Naţional, de extremă-dreapta, Marine Le Pen, a catalogat scorul obţinut de colegii săi drept o mare victorie. Şi-a menţinut însă declaraţia că ea va conduce, într-o zi, Franţa.

Obiectivul nostru apropiat este ajungerea la putere şi aplicarea ideilor noastre pentru a redresa Franţa şi a-i reda libertatea, securitatea şi prosperitatea”, a spus Marine Le Pen.

La alegerile în care au fost în joc aproximativ 4.000 de posturi de consilieri departamentali au fost chemaţi la urne peste 40 de milioane de francezi cu drept de vot. Potrivit institutelor de sondare a opiniei publice, prezenţa la vot a fost de 50 la sută.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri