Patronul unui restaurant, condamnat la șase ani de închisoare pentru moartea unui client alergic la arahide

Data publicării:
GettyImages-129090620

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Paul Wilson a murit la domiciliul său în urma unui violent șoc anafilactic în ianuarie 2014, la scurt timp după ce a mâncat din produsele cumpărate de la restaurantul Indian Garden din Easingwold, relatează marți AFP. Bărbatul de 38 de ani, care era deosebit de atent cu ce consuma, comandase anume un pui tikka massala fără arahide. Însă mâncarea, pregătită cu un amestec de alune ce conținea și arahide, i-a fost fatală.

În ceea ce este prezentat ca o premieră judiciară, Mohammed Zaman, 53 de ani, tată a patru copii, a fost condamnat luni de tribunalul din Teeside (nord-estul Angliei) la șase ani de închisoare pentru ucidere din culpă prin neglijență gravă”, în ciuda faptului că incidentul s-a petrecut înaintea intrării în vigoare a unei legislații care face obligatorie prezența unei etichete destinate să semnaleze prezența arahidelor în orice fel de mâncare ambalat.

Acuzatul este proprietar al mai multor bunuri imobiliare care totalizează 2 milioane de lire sterline (2,6 milioane de euro). Judecătorul a subliniat că Mohammed Zaman a ignorat avertismentele date după un prim incident, căruia i-a căzut victimă alt client, Ruby Scott, de 17 ani, cu trei săptămâni înainte de decesul lui Paul Wilson. Acuzarea a arătat că Zaman, a cărui firmă are datorii de aproape 300.000 de lire sterline (387.000 de euro), a înlocuit praful de migdale cu un ingredient mai ieftin ce conține arahide.

Trading Standard, agenție guvernamentală de protecție a consumatorilor, a declanșat urmăriri penale împotriva unor restaurante care folosesc în felurile de mâncare pregătite de ele arahide — numite și migdalele săracului — în locul migdalelor, mai scumpe, înscrise în meniu.

Potrivit presei britanice, circa zece persoane mor anual în Marea Britanie din cauza alergiilor alimentare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri