PE cere suspendarea negocierilor de aderare cu Turcia

Data actualizării: Data publicării:
Turkey Prepares For EU Membership
Foto: Gulliver/GettyImages

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care cere suspendarea temporară a negocierilor de aderare cu Turcia.

Turkey Prepares For EU Membership
Foto: Gulliver/GettyImages

Motivul rezoluției este reacția „disproporționată” a puterii de la Ankara după tentativa de lovitură de stat din iulie, însă cel mai probabil guvernele statelor membre nu vor fi în favoarea unei astfel de decizii, relatează Agerpres citând agențiile de presă internaționale.

Eurodeputații au votat cu o mare majoritate în favoarea rezoluției, care nu are caracter obligatoriu și prin care se solicită Comisiei Europene și guvernelor naționale să înghețe negocierile în desfășurare între Turcia și Uniunea Europeană.

Într-un interviu acordat în luna august pentru Digi24, Mehmet Simsek, vicepremierul Turciei, a declart că țara sa a îndeplinit 67 din cele 72 de măsuri de reformă.

De partea turcă, noi ne-am angajat să facem multe lucruri și le-am făcut aproape pe toate, cu excepția anumitor cerințe UE, de schimbare a Codului Penal și să îmblânzim legea noastră antiterorism. În astfel de vremuri când Turcia se confruntă cu amenințări teroriste masive, din partea Daesh, PKK și a altor organizații teroriste, este incredibil că Europa s-a gândit să ne ceară aceste lucruri. Dar, în orice caz, cu aceste excepții, noi ne-am respectat angajamentele. Fluxul de refugiați spre Europa a fost oprit, le-am dat permise de lucru sirienilor, luăm în calcul și ideea de a le oferi cetățenie, i-am pregătit pentru locuri de muncă”, a spus Mehmet Simsek.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri