Percheziții la Bruxelles legate de atentatele din Franța

Data publicării:
politie belgia - GettyImages-78514429

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Șase percheziții au loc în mai multe suburbii ale zone metropolitane, inclusiv la Molenbeek, și vizează apropiații, familia și prietenii presupusului terorist.

Autoritățile au spus că dosarul în temeiul căruia se întreprind aceste acțiuni era deja deschis și era legat de plecarea lui Hadfi în Siria.

Bilal Hadfi, de 20 de ani, având cetățenie franceză, dar cu rezidență în Belgia, este unul dintre atacatorii care s-au aruncat în aer pe esplanda Stade de France la 13 noiembrie.

O altă percheziție a fost întreprinsă luni în cartierul Laeken din Bruxelles, în legătură cu dosarul atentatelor de la Paris. A fost reținută o persoană, al cărei grad de „implicare” rămâne de stabilit, potrivit Parchetului.  

Pe de altă parte, premierul belgian Charles Michel a respins, joi, criticile la adresa serviciilor de securitate ale regatului, după atentatele de la Paris, precizând că informațiile pe care le-a furnizat Belgia au contribuit, miercuri, la declanșarea operațiunii din suburbia pariziană Saint-Denis, care a vizat o celulă a jihadiștilor.

„Nu accept criticile care au vizat denigrarea muncii serviciilor noastre de securitate”, a declarat Charles Michel într-un discurs pronunțat în fața Camerei Deputaților în care a chemat la unitate națională.

„Ieri, la Saint-Denis, a fost împiedicat un atentat grație informațiilor furnizate de echipele belgiene”, a spus premierul, în aplauzele deputaților majorității și opoziției.

„Vreau să mulțumesc polițiștilor, agenților de informații, magistraților, anchetatorilor noștri pentru curaj și mobilizare. Grație lor au fost salvate vieți”, a spus prim-ministrul, menționând, în afară de asaltul polițiștilor francezi de la Saint-Denis, și operațiunea antiteroristă de la începutul anului de la Verviers (estul Belgiei).

Șeful guvernului belgian, care se află la putere de un an, a subliniat că atentatele comise la Paris își au originea în Siria și că au fost comise de o „celulă franco-belgiană”.

Pe de altă parte, el a anunțat o serie de măsuri antiterorism și a prevăzut în bugetul de anul viitor suma de 400 de milioane de euro pentru securitate, promițând în același timp că vor fi respectate libertățile individuale.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...