Polonezii au ignorat referendumul privind votul uninominal

Data publicării:
polonia ref

Conform legislației poloneze, rata de participare ar trebui să depășească 50% pentru ca referendumul să fie validat, informează Agerpres.

Rezultatele parțiale anunțate luni de Comisia Electorală Națională includ datele de la două treimi dintre circumscripții.

Într-o circumscripție, lângă Czestochowa (sud) niciun alegător nu s-a deplasat la vot, iar în comuna Podkowa Lesna, lângă Varșovia, ai cărei locuitori sunt de obicei cei mai numeroși ca prezență la urne, nivelul de participare abia a atins de data aceasta 13,3%.

Lansată în grabă de fostul președinte Bronislaw Komorowski, a doua zi după primul tur al alegerilor prezidențiale din mai anul trecut, această consultare nu este înțeleasă în Polonia, țară cu o populație de 38 de milioane de locuitori.

Prin această decizie, B. Komorowski a încercat în mod neinspirat să atragă în favoarea sa voturile mișcării contestatoare a interpretului de muzică rock Pawel Kukiz, clasat al treilea în scrutinul prezidențial, câștigat în final de candidatul partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS), Andrzej Duda.

Potrivit analiștilor, aceste rezultate constituie de asemenea o înfrângere a lui Pawel Kukiz, care a făcut din introducerea sistemului de vot uninominal, care să înlocuiască sistemul proporțional în vigoare, „calul de bătaie” al campaniei sale prezidențiale.

„Aceasta este o înfrângere a democrației”, și-a exprimat regretul profesorul Michal Kleiber, directorul Academiei de Științe din Polonia și fost ministrul al științei.

Potrivit analiștilor, rata slabă de participare ar putea influența viitoarele alegeri parlamentare, prevăzute pentru 25 octombrie și în care partidul populist PiS este dat drept câștigător.

Președintele polonez Andrzej Duda a încercat să impună un alt referendum în marja alegerilor din 25 octombrie, pentru a le cere polonezilor părerea cu privire la privatizarea pădurilor, vârsta de pensionare și cea de școlarizare.

Cu toate acestea, vineri Senatul a respins această cerere înaintată de președintele Duda.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri