Polonia a stabilit prin lege că bugetul apărării trebuie să fie de cel puțin 2% din PIB

Data publicării:
Exercitii militare militari din Polonia GettyImages 23.07.2015

Exerciții militare. Foto: Gulliver/GettyImages 

„Această creștere a cheltuielilor este un exemplu pentru aliații noștri și un răspuns la acțiunile Rusiei. Presupune un efort economic enorm pentru statul polonez și un mare efort pentru guvern, care va trebui continuat în viitor”, a afirmat președintele polonez la ceremonia de ratificare.

Bronislaw Komorowski a pierdut alegerile prezidențiale în fața conservatorului naționalist Andrzej Duda.

Acesta din urmă, care va prelua oficial atribuțiile de președinte pe date de 5 august, s-a arătat la rândul său favorabil creșterii cheltuielilor militare, dar a cerut ca noul armament ce va fi achiziționat să fie de producție națională sau să fie realizat în cooperare cu societăți poloneze.

Bronislaw Komorowski a subliniat în discursul său că suplimentarea bugetului apărării va permite, de exemplu, achiziționarea de avioane F-16.

„Cu ani în urmă, mulți membri ai NATO au spus că vor reduce cheltuielile militare, dar astăzi revenirea la nivelul de 2% din PIB presupune o victorie a bunului simț și un răspuns, deși încă insuficient, în fața creșterii cheltuielilor militare ale Rusiei în ultimul deceniu”, a indicat președintele în exercițiu polonez.

Alocarea a cel puțin 2% din PIB pentru apărare este o solicitare ce a fost reînnoită statelor membre ale NATO la ultimul summit al Alianței, în prezent numai câteva țări îndeplinind această condiție. Pentru anul în curs, bugetul polonez al apărării a fost stabilit la 1,95% din PIB.

Într-un interviu acordat Digi24, Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO, a declarat că Jens Stoltenberg dă ca exemplu pactul românesc pentru alocarea a 2% din PIB pentru apărare. Acest pact a fost convenit de preşedintele Klaus Iohannis cu liderii tuturor formaţiunilor parlamentare.

Pactul forțelor politice din România realizat la inițiativa președintelui României, de a atinge 2 la sută din PIB și de a menține acest nivel de investiții în securitate a avut un impact puternic. Secretarul general l-a salutat și îl folosește drept exemplu în vizitele bilaterale. E necesar un angajament pe termen lung, securitatea nu e un dar oferit în condiții de gratuitate”, a declarat Sorin Ducaru.

România s-a angajat să crească bugetul pentru apărare la 2% până în 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri