Polonia, în era protestelor. Șeful diplomației: Vrem să vindecăm țara de 25 de ani de îndoctrinare

Data publicării:
Witold Waszczykowski FM polonia - fb

Witold Waszczykowski Foto: Facebook 

 „Vrem pur și simplu să ne vindecăm țara de câteva boli, pentru a o putea repune pe picioare”, a declarat Witold Waszczykowski. El a arătat că precedentul guvern polonez, de orientare centrist-liberală, „a urmat un anume concept politic de stânga”.

„Ca și cum lumea trebuia automat să meargă într-o singură direcție, potrivit unui model marxist – un nou melanj de culturi și de rase, o lume de bicicliști și vegetarieni, care nu mizează decât pe energiile regenerabile și combate orice formă de religie. Vrem să spunem Crăciun fericit! zilele acestea, și nu Vacanță plăcută! Toate acestea nu au nimic de-a face cu rădăcinile tradiționale poloneze”, a acuzat șeful diplomației.

În schimb, a subliniat el, partidul conservator Lege și Justiție (PiS), care a câștigat alegerile legislative de la sfârșitul lunii octombrie, susține ceea ce interesează pe majoritatea polonezilor: tradicâții, conștiința istoriei, dragostea de patrie, credința în Dumnezeu, într-o viață de familie normală, între un bărbat și o femeie”.

„Este un șoc pentru oponenții noștri, cei care cred în evoluție, că cei 25 de ani de îndoctrinare de stânga și liberală nu au putut face să dispară aceste valori tradiționale (...) Și că noi am câștigat alegerile cu ele”, a mai spus ministrul.

Polonia a intrat în era protestelor

Mii de oameni au ieşit în stradă în Polonia sâmbătă pentru a manifesta împotriva partidului de guvernământ „Lege şi Justiţie” acuzat că politicile sale sunt o ameninţare pentru statul de drept.

Peste două mii de oameni au înfruntat frigul de afară nemulţumiţi de mai multe legi adoptate recent de parlament. Cele mai controversate dintre acestea: legea pentru reformarea Curţii Constituţionale şi legea care permite Ministerului Finanţelor să numească directorii televiziunii şi radioului de stat. Oamenii spun că astfel de legi sunt o ameninţare pentru principiul separării puterilor în stat şi pentru dreptul la liberă exprimare, una dintre valorile fundamentale ale unei democraţii funcţionale. Măsurile adoptate în ultima lună de autorităţile de la Varşovia au stârnit furie şi la Bruxelles.

Într-o primă fază a unei proceduri de evaluare, Comisia Europeană va discuta pe 13 ianuarie situația statului de drept în Polonia. 

Citiți și:

Protest inediat al radioului public din Polonia 
UE critică Polonia
Reformă controversată, promulgată în Polonia
Nou scandal politic în Polonia. Puterea a instalat în toiul nopții o nouă conducere într-un centru de contraspionaj patronat de NATO
Curtea Constituțională, motiv de scandal politic în Polonia
Proteste de amploare în marile orașe din Polonia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri