Polonia reduce vârsta de pensionare

Data publicării:
drapel polonia

Vârsta de pensionare în Polonia a fost redusă la 65 de ani de ani pentru bărbați și la 60 de ani pentru femei față de 67 cum era până acum. Premierul polonez Beata Szydlo a dat asigurări că există suficiente fonduri de stat pentru pensionarea mai devreme, bani care vor veni în principal dintr-o mai bună colectare a taxelor, potrivit Agerpres.

drapel polonia

În schimb, economiștii susțin că reducere vârstei de pensionare nu este viabilă.

„Polonia nu își poate permite o astfel de măsură. Nu știu de unde o să facă rost guvernul de bani pentru această măsură", a declarat Christopher A. Hartwell, președintele Center for Social and Economic Research.

În timp ce îmbătrânirea populației și creșterea duratei de viață a obligat majoritatea statelor din UE să majoreze vârsta de pensionare, în pofida criticilor venite din partea opiniei publice, Guvernul polonez adoptă o serie de măsuri precum majorarea salariului minim și a pensiilor, alocații pentru familiile cu mai mult de un copil și medicamente gratuite pentru vârstnici.

În condițiile în care rata șomajului este la 8,3%, cel mai redus nivel din ultimii 25 de ani, și milioane de polonezi lucrează în statele mai bogate din UE, unii angajatori sunt îngrijorați când vine vorba de mâna de lucru disponibilă în viitor.

Prin această decizie, Parlamentul polonez a inversat o reformă adoptată în 2012 care prevedea creșterea vârstei de pensionare până la 67 de ani pentru ambele sexe. 

La momentul introducerii sistemului din 2012 precedentul Guvern de la Varșovia a spus că polonezii trebuie să muncească mai mult pentru a-și asigura o pensie suficientă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri