Polonia: Senatul a aprobat un amendament legislativ ce facilitează accesul poliției și serviciilor de informații la date de internet

Data publicării:
laptop mana tastatura 1 - GettyImages - 8 septembrie 2015 1

 

FOTO: Getty Images

Amendamentul prevede pentru serviciile speciale și de poliție un acces permanent, prin intermediul unor conexiuni directe cu furnizorii de internet, la o întreagă serie de metadate referitoare la activitățile online ale clienților acestor provideri.

Până la adoptarea noului text, poliția avea obligația de a solicita de fiecare dată furnizorului acces la metadatele respective.

Amendamentul — aprobat cu 56 de voturi pentru, 28 împotrivă și trei abțineri — viza adaptarea legislației la recomandările formulate în 2014 de Tribunalul Constituțional.

Conform Partidului Lege și Justiție (PiS), conservator, aflat la putere din octombrie, textul introduce limitări în gestionarea informațiilor astfel obținute, stabilind termene pentru exploatare și reguli privind distrugerea lor.

În schimb, opoziția a denunțat lipsa unui control juridic adecvat, printre criticii amendamentului mai numărându-se Inspecția națională pentru protecția datelor personale, Oficiul pentru apărarea drepturilor civice, ONG-uri, corpuri profesionale din justiție.

Toți aceștia se tem de o folosire abuzivă a informațiilor supuse secretului profesional al avocaților, jurnaliștilor și medicilor, obținute prin interceptări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri