PORTRET. Abdelhamid Abaaoud, imaginea terorii ISIS

Data publicării:
ABAUD BUN

Abdelhamid Abaaoud avea 28 de ani şi era cel mai cunoscut jihadist belgian, unul dintre liderii ISIS. S-a născut la Molenbeek, o suburbie a Bruxellului, şi s-a înrolat în Statul Islamic în 2013. Supranumit Abou Omar al-Baljiki, adică belgianul, în limba arabă, era foarte activ pe reţelele de socializare, pe care făcea propagandă ISIS.

Este simbolul unui eşec al serviciilor de securitate din Belgia şi din Europa. Este cel mai cunoscut jihadist din Belgia. Este imaginea jihadismului belgian. Nu trebuia căutată vreo celulă, din contră era cel mai cunoscut jihadist”, spune un jurnalist de la RTL.fr.

Abdelhamid Abaaoud era bănuit de implicare în tentativa de atentat asupra unei biserici din Villejuif, în aprilie 2015, dar şi într-un plan dejucat de atac asupra unei săli de concerte, al cărui autor a fost reţinut în august 2015.

Ar fi fost implicat şi în atacul din Belgia din trenul Thalys, care mergea de la Amsterdam la Paris, tot în august, şi îl cunoştea pe autorul atentatului de la muzeul evreiesc din Bruxelles, din mai 2014.

La doar câteva zile de la atacurile de la Charlie Hebdo, din Paris, poliţia belgiană a anihilat o reţea, condusă tot de Abaaoud. Era un apropiat al lui Salah Abdeslam, unul dintre atacatorii de la Paris, pe care l-a cunoscut în 2010 într-o puşcărie din Belgia, unde erau încarceraţi pentru infracţiuni de drept comun. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri