Portret | David Cameron, cel mai tânăr premier britanic din ultimele două secole

Data publicării:
david cameron GettyImages-537655440

David Cameron, premierul Marii Britanii: „Nu avem nevoie de o perioadă prelungită de tranziţie. Miercuri, voi participa la dezbaterea din Camera Comunelor. După aceea, mă voi prezenta la Palat (Buckingham, n.r.) să îmi prezint demisia, pentru a putea avea în clădirea din spate un nou premier, până miercuri seară.”

Anunţul a venit mai devreme decât planificase David Cameron, care a condus guvernul britanic vreme de şase ani.

În cărţile de istorie se vor spune multe lucruri despre el, unele absolut remarcabile, dar în primul rând va scrie mare că a fost premierul care a scos Marea Britanie din Uniunea Europeană. Un pariu politic pierdut, cu un preţ pentru Regatul Unit şi Uniunea Europeană pe care nimeni nu se încumetă să îl calculeze acum.

David Cameron, premierul britanic: „Cred că ţara are nevoie de o nouă conducere care să o conducă în această direcţie. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere, ca premier, pentru a echilibra nava în săptămânile şi lunile care urmează. Dar nu cred că ar fi corect ca eu să încerc să fiu căpitanul care duce ţara spre următoarea destinaţie. Nu este o decizie luată uşor, dar cred că este în interesul nostru naţional să avem o perioadă de stabilitate.”

În vârstă de 49 de ani, David Cameron a strâns, în cei şase ani petrecuţi la Downing Street 10, şi o listă impresionantă de reuşite: el este premierul în mandatul căruia Anglia a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex. A gestionat reforme ale serviciilor sociale, educaţiei, imigraţiei şi sănătăţii. Aceasta din urmă a fost o luptă cu miză personală pentru premierul britanic, care a trăit pe propria piele calvarul statului prin spitale, cu copilul grav bolnav.

David Cameron, premierul britanic: „Pentru mine, este o problemă personală. Sunt o persoană care a fost forţată se se folosească de sistemul medical de stat, o persoană a cărui familie ştie mai bine decât majoritatea cât de important este acest sistem, o familie care ştie cum este să te duci la spital, noapte după noapte, cu un copil bolnav în braţe, conştient că, atunci când ajungi acolo, oamenii aceia îţi vor iubi copilul şi vor avea grijă de el ca şi cum ar fi propriul lor copil. Cum îndrăzneşte cineva să spună că aş pune acest sistem în pericol pentru copiii altora? Cum îndrăznesc să îi sperie pe cei care depind de sistemul public de sănătate? ”

Şi înainte de momentul Brexit, guvernarea lui David Cameron a fost marcată de numeroase crize, de la probleme economice uriaşe, la dezbaterea pe alocuri xenofobă pe marginea migraţiei, un val de euroscepticism, implicarea în mai multe intervenţii militare şi un referendum cu emoţii pe subiectul independenţei Scoţiei.

David William Donald Cameron s-a născut în 9 octombrie 1966, într-o familie înstărită din Londra. De la vârsta de şapte ani, a fost educat în şcoli private. A fost un elev eminent, dar părinţii lui nu au fost feriţi şi de mici scandaluri provocate de fiul lor. În adolescenţă, spre exemplu, a fost prins fumând canabis la şcoală. Drept pedeapsă, a trebuit, printre altele, să transcrie texte latineşti. După ce a studiat la Eton College, David Cameron a mers la Oxford. A intrat în Parlament în 2001. Patru ani mai târziu devenea liderul conservatorilor britanici. O reuşită uriaşă şi, în acelaşi timp, surprinzătoare.

David Cameron, premierul britanic: „La început, cred că aţi avut doar 14 susţinători pentru funcţia de lider al partidului. Nu, am avut doar trei. La un moment dat, puteai să bagi toţi susţinătorii mei din Parlament într-un taxi londonez şi tot îţi mai rămânea puţin spaţiu.”

În mai 2010, David Cameron îi urma lui Gordon Brown în funcţia de prim-ministru al Marii Britanii. A format o coaliţie cu liberal-democraţii, prima astfel de guvernare de după al Doilea Război Mondial. David Cameron va mai rămâne în memoria britanicilor şi drept premierul care a plecat .. cântând de la Downing Street 10.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri