Poveşti de succes. Străinii pentru care Franţa a devenit tărâm al făgăduinţei 

Data publicării:
rachida dati

Rachida Dati este una dintre cele mai cunoscute politiciene din Franţa. Dar până aici a avut de străbătut un drum lung şi greu.

Provine dintr-o familie de imigranţi extrem de săracă. E unul din cei 12 copii ai unui zidar marocan şi ai unei algeriene.

În 1997, şi-a început studiile pentru magistratură. Cinci ani mai târziu, a devenit consiliera lui Nicolas Sarkozy, iar în 2007 a devenit purtătoarea lui de cuvânt. După victoria lui Sarkozy la alegerile prezidenţiale din 2007, Rachida Dati a fost numită ministru al Justiţiei. Acum, este europarlamentar. De-a lungul carierei sale politice, Dati a fost o activistă pentru drepturile imigranţilor din Franţa.

Rachida Dati, politician francez: „Am fost crescută în spiritul iubirii faţă de Franţa. Aşa ne-au crescut părinţii noştri. Îmi amintesc, uneori, de durerea pe care o simţeau părinţii mei - mai ales tatăl meu - la fiecare alegeri. Durerea venea când ascultau discursurile Frontului Naţional, care spuneau "afară cu imigranţii". Şi îmi spuneau: "Afară unde cu imigranţii? De ce?". Unde ar fi putut să meargă tatăl meu? Sau eu, care m-am născut în Franţa?”.

Un alt politician magrebian din Franţa este Eric Besson. S-a născut în Maroc, iar mama lui era din Liban. Tatăl lui, ofiţer de aviaţie în armata franceză, a murit cu trei luni înainte ca el să vină pe lume.

Avea 17 ani când s-a mutat cu familia în Franţa. A intrat în politica din Hexagon la începutul anilor '90. În 2009, a fost numit ministru pentru Imigraţie şi Integrare. Un an mai târziu, a fost mutat la conducerea ministerului Industriei, Energiei şi Economiei Digitale.

Amin Maalouf este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori contemporani. Originar din Liban, s-a mutat în Franţa în 1976, după începerea războiului civil din ţara lui. A ales ca limba franceză să fie cea în care va scrie cărţile care aveau să-i aducă numeroase premii. În 2011, a devenit membru al Academiei Franceze, primul libanez căruia i s-a acordat o asemenea onoare.

Multe dintre vedetele din lumea fotbalului francez sunt şi ele de origine arabă. Probabil cel mai spectaculos exemplu este cel al lui Zinedine Zidane. S-a născut la Marsilia şi e fiul unor imigranţi algerieni stabliţi în Franţa în 1953, înainte de începerea războiului civil din Algeria.

Zinedine Zidane, fost fotbalist: „Când mă gândesc la părinţii mei, mă întristez puţin, pentru că au avut de parcurs un drum greu”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri