Premierul belgian își apără serviciile în fața criticilor franceze

Data publicării:
hollande si charles michel - GettyImages-485078818

Președintele Franței, Francois Hollande (stg.), și premierul Belgiei, Charles Michel (dr.) ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

„Nu accept criticile care au vizat denigrarea muncii serviciilor noastre de securitate”, a declarat Charles Michel într-un discurs pronunțat în fața Camerei Deputaților, în care a chemat la unitate națională.

Belgia a fost arătată cu degetul, în special în presa franceză, pentru că a permis ca o celulă jihadistă să pună la cale atentatele din 13 noiembrie comise la Paris.

„Ieri, la Saint-Denis, a fost împiedicat un atentat grație informațiilor furnizate de echipele belgiene”, a spus premierul, în aplauzele deputaților majorității și opoziției.

„Vreau să le mulțumesc polițiștilor, agenților de informații, magistraților, anchetatorilor noștri pentru curaj și mobilizare. Grație lor au fost salvate vieți”, a spus prim-ministrul, menționând, în afară de asaltul polițiștilor francezi de la Saint-Denis, și operațiunea antiteroristă de la începutul anului de la Verviers (estul Belgiei).

Șeful guvernului belgian, care se află la putere de un an, a subliniat că atentatele comise la Paris își au originea în Siria și că au fost comise de o „celulă franco-belgiană”.

Pe de altă parte, el a anunțat o serie de măsuri antiterorism și a prevăzut în bugetul de anul viitor suma de 400 de milioane de euro pentru securitate. Banii vor fi alocați în special pentru recrutarea de noi agenți. De asemenea, descinderile poliției vor putea avea loc și noaptea, în condițiile în care acum sunt interzise între orele 21:00 și 5:00. De asemenea, durata reținerii unei persoane va fi prelungită de la 24 la 72 de ore.

Începând din ianuarie, Belgia a adoptat mai multe măsuri antiteroriste, autorizând, de pildă, prezența militarilor pe străzi. Luni, Belgia a ridicat nivelul alertei teroriste, la 3 dintr-o scară cu patru niveluri.

Meciul amical de fotbal Belgia-Spania de marți a fost anulat, în condițiile în care existau suspiciuni că persoane suspectate că ar fi fost implicate în atentatele de la Paris încă se mai află în libertate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri