Premierul Franței vrea să fie președinte

Data publicării:
manuel valls ministrul francez de interne afp

Şeful guvernului de la Paris, premierul Manuel Valls, vrea să reformeze atât Partidul Socialist din care face parte, cât şi economia Franţei. Numit în funcţie în această primvară, după ce precedentul premier şi-a dat demisia, Valls a reuşit să-i deranjeze în doar câteva luni atât pe colegii de partid, cât şi pe oficialii de la Bruxelles. Vrea să impună în Franţa reforme asemănătoare cu cele adoptate de cancelarul Gerhard Schroeder în Germania la sfârșitul anilor 90 şi începutul anilor 2000. Dar rezistenţa la schimbare ar putea fi prea mare în Franţa.

Prin urmare, Valls mai are trei ani la dispoziţie să relanseze economia Franţei suficent de mult cât să recâştige încrederea populaţiei. Însă misiunea va fi una extrem de dificilă.

Înainte de toate, în Franţa există un paradox politic. O analiză Reuters arată că, deşi Franţa este o ţară socialistă din toate punctele de vedere, Partidul Socialist nu a fost niciodată unul foarte popular în rândul alegătorilor. Asta şi pentru că partidele de dreapta au susţinut de-a lungul timpului tot măsuri de stânga.

Acum, premierul socialist Valls vrea să pună interesele oamenilor de afaceri deasupra programelor de asistenţă socială. Vrea să reformeze piaţa muncii astfel încât companiilor să le fie mai uşor facă disponibilizări, dar, în acelaşi timp, angajările să fie mai ieftine.

Valls speră că prin această flexibilitate, mediul de afaceri va fi mai performant, va genera o creştere economică mai mare şi locuri de muncă mai multe. Premierul Franţei vrea să imite reformele adoptate de fostul cancelar german Gerhard Schroeder în urmă cu un deceniu şi jumătate.

Acele reforme au transformat Germania în ţara stabilă care a reuşit să treacă fără probleme peste criză. Însă nimeni nu garantează că aplicarea lor în Franţa va avea aceleaşi efecte. Este aşadar un pariu riscant pentru premierul francez care nu îşi pune doar cariera sa politică în joc, ci viitorul întregului partid socialist francez.

Tocmai de aceea, unii dintre colegii săi politici se opun reformelor, iar partidul riscă în acest moment o scindare între aripa Valls şi restul lumii.

Printre susţinătorii premierului se numără şi preşedintele Francois Hollande, care şi-a început mandatul cu măsuri pur socialiste, cum ar fi suprataxarea bogaţilor, dar care şi-a dat seama până la urmă că Franţa are nevoie de măsuri care să susţină mediul de afaceri.

Însă, deocamdată nici preşedintele Hollande şi nici premierul Valls nu s-au grăbit să adopte reformele despre care au vorbit în ultimele luni. Iar economia Franţei continuă să se târască, chiar dacă guvernul de la Paris refuză să reducă deficitele bugetare invocând o relansare care deocamdată este inexistentă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri