Premierul Iurie Leancă a fost primit la Elysee

Data publicării:
hollande cu leanca - elysee.fr

„Această întâlnire ne-a dat ocazia să discutăm despre integrarea Republicii Moldova îu Uniunea Europeană. Preşedintele Francois Hollande şi-a reînoit sprijinul său în ceea ce priveşte aspiraţiile țării mele cu privire la Uniunea Europeană şi ne-a încurajat să continuăm eforturile în ceea ce priveşte respectarea drepturilor în Moldova”, a declarat premierul Leancă.

Premierul Iurie Leancă atenționase, într-un interviu pentru La Croix, că Republica Moldova are nevoie de o perspectivă clară de aderare la UE şi subliniase că lipsa acestei perspective poate genera instabilitate şi este folosită ca un argument în favoarea Uniunii Vamale cu Rusia.

Totuși, într-un comunicat al Palatului Elysee, se arată mai întâi că în timpul întâlnirii dintre Leancă și Hollande s-a convenit „întărirea cooperării bilaterale, mai ales în domeniul economic și cultural”. Sunt salutate apoi acțiunile Moldovei în calitate de membră a Organizației Internaționale a Francofoniei în vederea facilitării învățământului în limba franceză. Abia la final, comunicatul menționază că, așa cum i s-a spus premierului Leancă și la prima întâlnire, de la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013, președintele a reafirmat sprijinul autorităților franceze față de politica de reformă și modernizare promovată de guvernul moldovean. Francois Hollande „a confirmat sprijinul Franței pentru semnarea Acordului de Asociere dintre Moldova și Uniunea Europeană la 27 iunie”, se mai spune în comunicatul Președinției franceze.

Leancă, în La Croix: Parisul nu are o poziție clară

Statele membre UE nu au o poziţie comună în ceea ce priveşte o perspectivă clară de aderare pentru Republica Moldova, a afirmat, în interviul pentru „La Croix”, premierul Leancă, care se află luni şi marţi într-o vizită în Franţa, relatează Mediafax.

Şeful Guvernului de la Chişinău a menţionat în interviu că Parisul nu are încă o poziţie clară în această privinţă, spre deosebire de Berlin, care doreşte ca Republica Moldova să fie tratată asemenea ţărilor incluse în grupul Balcanilor de Vest. „Să devenim doar un vecin al UE este o invitaţie la incertitudine. Iar incertitudinea generează instabilitate. Dorim să facem parte din aceeaşi familie”, a declarat premierul Iurie Leancă, subliniind că susţinerea Franţei în acest sens este importantă pentru autorităţile de la Chişinău.

Întrebat despre susţinerea de care se bucură la Chişinău Uniunea Eurasiatică propusă de Vladimir Putin, premierul R. Moldova a explicat că opoziţia foloseşte ca argument lipsa unei perspective clare de aderare la UE. „Este foarte greu să convingi societatea că este vorba despre un obiectiv realist când comuniştii spun că este o misiune imposibilă, ţinând cont de ostilitatea unor state membre", a subliniat şeful Guvernului de la Chişinău.

Premierul Iurie Leancă a mai afirmat că autorităţile de la Chişinău sunt „preocupate” în legătură cu eventuale măsuri de răspuns din partea Rusiei, în condiţiile în care R. Moldova se pregăteşte să semneze la 27 iunie Acordul de Asociere cu UE. „Am avut recent consultări cu partenerii ruşi în legătură cu impactul Acordului de Asociere asupra relaţiilor economice. Zona de Liber Schimb cu UE, asemenea Acordului de Liber Schimb din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI), are la bază principiile Organizaţiei Mondiale a Comerţului", a menţionat premierul R. Moldova. El a apreciat că incompatibilitatea între apropierea R. Moldova de UE şi statutul de membru al CSI poate fi doar politică, dar nu economică sau comercială.

Adjunctul ministrului rus al Economiei, Aleksei Lihaciov, a declarat, luni, că Rusia a avertizat Republica Moldova în legătură cu riscurile care ar putea să apară în cazul integrării în Uniunea Europeană. "Republica Moldova nu va putea să combine cele două sisteme de reglementare: CSI şi UE şi va trebui să facă o alegere în acest sens. Iar dacă aceasta va fi în favoarea sistemului european, sistemul CSI va înceta să mai fie confortabil", a explicat Aleksei Lihaciov.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri