Theresa May vrea alegeri anticipate în Marea Britanie. Decizia finală e a Parlamentului

Data actualizării: Data publicării:
Conservative Leader Theresa May Addresses Party Conference
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Anunţ surpriză al premierului britanic Theresa May. Şefa cabinetului de la Londra vrea alegeri anticipate, şi le vrea repede, pe 8 iunie. Spune că are nevoie de susţinerea Parlamentului pentru a trece cu bine peste Brexit. Decizia finală e a parlamentului. O vom afla miercuri.

 

„Tocmai am participat la o reuniune a Cabinetului, la care am fost de acord că Guvernul trebuie să ceară organizarea de alegeri generale pe 8 iunie”, a afirma, marți, Theresa May, premierul Marii Britanii.

Iată şi argumentele premierului britanic pentru decizia luată împreună cu miniştrii săi.

Am luat această decizie cu inima strânsă, dar spun cu convingere că acest lucru este necesar pentru a asigura guvernarea puternică de care ţara are nevoie pentru a trece prin perioada Brexit-ului şi mai departe. Aşa că, mâine, lăsaţi Camera Comunelor să voteze pentru alegeri. În aceste momente, de o enormă importanţă pentru ţară, ar trebui să existe unitate aici, la Westminster (Parlamentul Marii Britanii, n.r.), dar, în schimb, avem diviziune”, afirmă Theresa May, premierul Marii Britanii.

Liderul laburist Jeremy Corbyn sprijină planul alegerilor anticipate, în speranţa că va câştiga acest scrutin. Asta deşi sondajele de opinie arată că partidul conservator e înaintea laburiştilor cu 18 de procente.

„Salut şansa noastră de a pleda ca poporul britanic să înfrunte acest guvern şi agenda sa economică eşuată, care a lăsat deja sistemul de sănătate cu probleme, a lăsat şcolile subfinanţate, a lăsat atât de mulţi oameni în incertitudine. Vrem să pledăm pentru aceste lucruri în numele poporului britanic. Pentru societate, pentru toţi, pentru o economie care funcţionează pentru toţi şi un Brexit care funcţionează pentru toţi”, a afirmat Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist.

Şi premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a reacţionat pe o reţea de socializare:„Conservatorii văd o şansă să mute Marea Britanie spre dreapta, să forţeze un Brexit dur şi să impună reduceri şi mai adânci. Haideţi să luăm atitudine pentru Scoţia”.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European a spus că decizia Theresey May nu schimbă deloc planurile celor 27 de membri ai Uniunii pentru negocierile privind Brexit. În schimb, reprezentantul Comisiei Europene a avut o reacţie laconică.

„Uniunea Europeană este o uniune a democraţiilor, prin urmare sunt alegeri, sunt alegeri peste tot, este logic, este normal, iar alegerile, cred, sunt de bine”, afirmă Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Liderii celor 27 vor adopta la sfârşitul lunii aprilie, la Bruxelles, direcţiile de negociere pentru Brexit, pe baza propunerilor deja prezentate de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Legat de influența pe care o vor avea alegerile anticipate asupra Brexitului, Ioan Stanomir a declarat pentru Digi24 că „e o problemă elementară pentru actualul premier. El trebuie să își configureze o majoritate favorabilă propriilor idei, selecția noilor deputați va fi de o importanță deosebită, Brexitul, nu știm cum vor fi lucrurile și cum vor evolua.

„Nu cred că trebuie să ne pripim. Marea Britanie a trecut prin momemte dificile și arta sistemului politic englez e aceea de a aborbi șocurile. Vom vedea care e opinia cetățenilor, e un pariu pe care premierul și-l asumă”, a adăugat specialistul în Drept Constituțional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri