Premierul Ucrainei a demisionat, coaliția guvernamentală a fost dizolvată

Data publicării:
arseni iateniuk - 6491576-AFP Mediafax Foto-MAURIZIO GAMBARINI-1

FOTO: AFP/MEDIAFAX

Agreat de Occident, Arseni Iaţeniuk a acuzat interesele înguste ale partenerilor de coaliţie care, spune el, au împiedicat votarea unui buget mai mare pentru armată. Ca urmare a anunţului, preşedintele Petro Poroşenko a solicitat organizarea de alegeri legislative anticipate la o dată care nu a fost încă stabilită.  

„Anunț demisia Cabinetului din cauza destrămării coaliției guvernamentale și blocării inițiativelor Guvernului”, a anunțat premierul în Parlamentul ucrainean, denunțând o „crimă politică și morală”.

Gestul său intervine în plină criză economică a țării și în plin conflict armat cu separatiștii din estul rusofon al Ucrainei.

Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a anunțat oficial dizolvarea coaliției parlamentare.

Anterior, grupurile parlamentare UDAR (formațiunea fostului boxeur Vitali Kliciko) și Svoboda (dreapta naționalistă), precum și 19 parlamentari independenți au anunțat că părăsesc coaliția guvernamentală.

Coaliția parlamentară „Alegerea Europeană” cuprindea 250 de deputați și s-a format în 27 februarie 2014. Coaliția cuprindea cinci grupuri parlamentare, dar și deputați independenți.

Dacă nu se formează o nouă coaliție în următoarele 30 de zile, atunci președintele poate dizolva Parlamentul și poate convoca alegeri parlamentare anticipate.

Pentru a forma o majoritate parlamentară este nevoie de cel puțin 226 de parlamentari.

Președintele Petro Poroșenko promitea alegeri legislative anticipate încă de la alegerea sa, în 25 mai. El a salutat decizia celor două grupuri parlamentare de a se retrage din coaliție. „Toate sondajele și toate întâlnirile cu oamenii arată că societatea dorește o reînnoire completă a puterii”, a spus șeful statului.

În Parlament există însă numeroși foști aliați ai lui Viktor Ianukovici, președintele alungat de la putere în feburarie, inclusiv comuniștii, acuzați că îi susțin pe separatiștii proruși.

Un scrutin anticipat i-ar permite președintelui Poroșenko să constituie o majoritate solidă, capitalizând succesul său electoral, când a obținut 55% din voturi, sunt de părere observatorii.

O a treia componentă a coaliției parlamentare dizolvate - Batkivșcina (Patria), partidul fostului premier Iulia Timoșenko – nu este de acord cu alegerile anticipate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri