Președintele Cehiei propune trimiterea de trupe NATO în Ucraina, dacă Rusia invadează estul țării

Data publicării:
milos zeman - hrad.cz

FOTO: hrad.cz

„Dacă Rusia decide să-şi extindă expansiunea teritorială în estul Ucrainei, comedia va fi durat suficient”, a declarat duminică, la postul public de radio, Milos Zeman, primul preşedinte ales prin sufragiu direct din istoria ţării.

„În acest caz, nu aş susţine doar ca UE să adopte sancţiunile cele mai dure posibile, dar aş spune ca NATO să fie pregătit din punct de vedere militar, de exemplu introducându-şi trupele pe teritoriul ucrainean", a continuat preşedintele de stânga, în vârstă de 69 de ani, aflat în funcţie de un an.

Pe de altă parte, președintele a spus că federalizarea Ucrainei, după modelul Germaniei sau Elveției, nu ar fi neapărat problematică, pentru că descentralizarea și autonomia ar putea ajuta la calmarea situației.

Situația din Ucraina redevine explozivă

Declarația președintelui ceh intervine în condițiile în care situaţia din Ucraina pare să scape din nou de sub control. Regiunea Doneţk a fost proclamată "republică suverană" de manifestanţii proruşi care cer nu doar intervenţia armatei de la Moscova, dar şi organizarea unui referendum pe 11 mai.

Mii de oameni au ieşit duminică pe străzile oraşelor din estul Ucrainei şi au atacat instituţiile guvernamentale. Protestatarii spun că vor ca regiunile Doneţk, Lugansk şi Harkov să fie alipite Rusiei. În Doneţk, mai mulţi bărbaţi înarmaţi au încercat să preia controlul asupra televiziunii, dar au fost împiedicaţi de poliţiştii ucraineni. Iar simpatizanţii pro-ruşi au cerut sprijinul Moscovei: „Ne adresăm dumneavoastră, Vladimir Vladimirovici (Putin), ca ultima noastră speranţă pentru viitorul nostru şi al copiilor noştri. (...) Numai o forţă de menţinere a păcii a armatei ruse poate da un semnal convingător Kievului”.

Pe fondul acestor tensiuni, fostul premier şi candidat la Preşedinţia Ucrainei, Iulia Timoşenko, s-a deplasat la Doneţk, pentru a vedea cu ochii săi situaţia din oraş. „După ce am vorbit cu oamenii, cu oamenii din Doneţk, sunt convinsă că nimeni nu vrea război. Nimeni nu vrea instabilitate. Toţi doresc pace şi calm”, a asigurat Iulia Timoșenko.

Preşedintele interimar al Ucrainei vede lucrurile dintr-o altă perspectivă. „Cetăţeni ai Ucrainei, ieri (06.04.2014 - n.r.) a început al doilea val al operaţiunilor speciale ale Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Inamicii Ucrainei încearcă să repete scenariul din Crimeea, dar nu îi vom lăsa”, a declarat Oleksandr Turcinov.

Toată această agitaţie din estul rusofon al Ucrainei vine la două săptămâni după ce analiştii militari de la Washington au declarat că armata rusă ar fi gata să ocupe oraşele Harkov, Lugansk şi Doneţk, apoi pe cele de pe litoralul nordic al Mării Azov, pentru a crea o legătură terestră între Federaţia Rusă şi peninsula Crimeea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri