Preşedintele Comisiei Europene: În mandatul meu punem capăt MCV

Data publicării:
jean claude juncker

„Este evident că acest mecanism și-a atins scopul”, a spus președintele CE. „Voi face tot ce pot, sunt convins de progresele reale pe care România le-a făcut pentru a accelera acest proces. Sunt foarte mulțumit de noul guvern român”, a conchis Jean-Claude Juncker.

Premierul Dacian Ciolos a confirmat anunțul și a spus că speră că acest eveniment nu se va întâmpla chiar în ultimul an de mandat al Comisiei Europene.

„În timpul mandatului acestei Comisii vom pune capăt mecanismului de cooperare şi verificare care vizează România şi Bulgaria. Nu este nicio legătură între situaţia României şi cea a Bulgariei. Dacă România este pregătită înaintea amicilor noştri bulgari, este clar că se va pune punct MCV-ului”, a declarat Jean-Claude Juncker.

„Am discutat și despre modul cum noi vedem procesul de finalizare al MCV, care noi considerăm că și-a atins scopul. Din punctul de vedere pe care l-a avut Comisia atunci când acest mecanism a fost pus în aplicare, asta nu înseamnă că în România nu trebuie să continuăm cu lupta împotriva corupției și cu ce s-a făcut până acum, dar considerăm că există în momentul de față suficientă maturitate în România pentru că tot acest proces să fie integrat și internalizat în mecanismelele pe care le are România”, a spus premierul Dacian Cioloș.

Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost impus României la aderarea la UE, în 2007, pentru că nu îndeplinea toate cerințele și standardele în justiție și lupta împotriva corupției. Un mecanism asemănător are și Bulgaria, unde lupta împotriva criminalității organizate reprezenta încă un domeniu în care statul vecin avea un „steguleț roșu”. Binanual în primii ani de la aderare și apoi anual, Comisia Europeană întocmea rapoarte în care evalua stadiul aplicării MCV în cele două țări.

Cel mai recent raport de evaluare a MCV, de luna trecută, era favorabil României, iar Guvernul a cerut ridicarea MCV.

Premierul Dacian Cioloș se află într-o vizită la Bruxelles și a avut convorbiri cu Jean-Claude Juncker.

Jean Claude Juncker a afirmat şi în februarie 2015 că MCV îşi va încheia misiunea până la sfârşitul mandatului său. Atunci, declaraţia a fost făcută după o întâlnire cu preşedintele Bulgariei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri