Preşedintele ungar nu a fost reales din primul tur

Data actualizării: Data publicării:
Janos Ader Viktor orban
Președintele Janos Ader și premierul Viktor Orban Foto: Twitter

Janos Ader a pornit cu prima şansă în cursa pentru funcţia de preşedinte al Ungariei, dar nu a putut fi reales, din primul tur, pentru un nou mandat.

janos-ader-viktor-orban-tw

ACTUALIZARE 14.30. Legislativul de la Budapesta nu a reușit să îl realeagă pe președintele țării Janos Ader din primul tur din cauza lipsei unei majorități necesare de voturi de două treimi, a anunțat luni președintele parlamentului, Laszlo Kover, urmând ca procesul să fie reluat într-un al doilea tur, informează Reuters, preluat de Agerpres. În al doilea tur, va fi nevoie de majoritate simplă, ceea ce îl plasează pe Ader cu prima şansă.


 

În vârstă de 57 de ani, Janos Ader a fost nominalizat de către Partidul Fidesz al premierului Viktor Orban.

Partidele de opoziţie l-au nominalizat la şefia statului pe Laszlo Majtenyi, un fost avocat al poporului însărcinat cu protecţia datelor.

Ader a fost preşedinte al Parlamentului şi membru al Parlamentului European (PE).

Majtenyi, în vârstă de 66 de ani, conduce în prezent Institutul Eotvos Karoly, un centru liberal de reflecţie.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu obţine o majoritate de două treimi în primul tur de scrutin, preşedintele va fi desemnat în turul doi cu o majoritate simplă.

Ambele tururi sunt prevăzute să aibă loc luni.

Ader este președinte al Ungariei din mai 2012, în urma demisiei fostului campion mondial la scrimă Pal Schmitt, la 20 de luni de la preluarea mandatului, în urma unui scandal de plagiat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri