Președintele Poloniei vrea să organizeze referendum pentru modificarea Constituției

Data publicării:
andrzej duda - fb

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat miercuri că dorește organizarea unui referendum, în noiembrie 2018, asupra schimbării Constituției, în vigoare de 20 de ani, deși nu este clar ce modificări are în vedere, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Președintele Duda declara anterior că echilibrul puterilor în actuala Constituție poloneză, prima de după căderea comunismului, este incorect.

El a evitat să spună ce modificări specifice ar dori să fie făcute în text, deși a sugerat că președintele este comandant-șef al forțelor armate doar cu numele.

„Voi cere Senatului (camera superioară a Parlamentului polonez) organizarea unui referendum pe 11 noiembrie 2018, cu scopul de a defini fundația viitoarei constituții", a spus Duda, la televiziunea publică.

Data de 11 noiembrie reprezintă ziua independenței Poloniei. Pe 11 noiembrie anul viitor se vor împlini 100 de ani de la restabilirea suveranității poloneze după 123 de ani de împărțire teritorială între Imperiul Rus, Prusia și Imperiul Habsburgic.

În vârstă de 45 de ani, un aliat al partidului de guvernământ conservator Lege și Justiție (PiS), președintele Andrzej Duda spunea că ar dori ca polonezii să decidă dacă este nevoie de o nouă constituție.

Actuala lege fundamentală a fost adoptată în aprilie 1997.

„În multe cazuri, în opinia mea, împărțirea între puteri a fost făcută incorect” în Constituția din 1997, a spus Andrzej Duda, în această lună, la postul de radio Dla Ciebie.

El a exemplificat arătând că, deși constituția prevede că președintele este comandant-șef al forțelor armate, în practică este foarte diferit. „Președintele poate propune, sugera diferite inițiative, dar dacă ministerul (Apărării) nu este de acord, atunci președintele în acest caz este limitat. Puteți spune așa: formula comandant-șef nu are acoperire în practică", a adăugat Duda.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri