Prima zi de aplicare a acordului UE-Turcia

Data publicării:
Refugiati imigranti Idomeni granita Grecia cu Macedonia Digi24 august 2015 2

Zeci de bărbaţi, femei şi copii au blocat autostrada care leagă Macedonia de Grecia pentru a treia oară în ultimele săptămâni. 12.000 de refugiaţi şi imigranţi sunt în continuare la Idomeni, iar speranţele lor de a-şi continua drumul spre Vest sunt tot mai mici.

La Dikili, au sosit ieri primii refugiaţi retrimişi în Turcia potrivit acordului încheiat cu UE. Au fost duşi în mai multe tabere, înainte de a fi duşi în ţările de origine. Între timp, UE primeşte sirieni trimişi legal din Turcia, însă în limita a 72.000. Preşedintele turc a criticat din nou ţările europene, subliniind că ţara sa găzduieşte trei milioane de sirieni.

„Au ridicat garduri de sârmă ghimpată ca să-i oprească. Nu ştim câţi oameni au murit în Marea Egee. Noi am salvat 100.000. Îi culegem cu bărcile Gărzii de Coastă şi vom continua să o facem”, a spus președintele Turciei.

De altfel, şi analiştii spun că acordul nu va rezolva problema, căci Turcia îi ia înapoi doar pe refugiaţii sosiţi în Grecia după data de 20 martie. Grecia trebuie să se descurce însă cu aproape 50.000 de refugiaţi veniţi înaintea acestei date.

„Acordul este acum în vigoare. Trebuie să-i acordăm timp pentru a vedea dacă funcţionează sau nu”, a spus ministrul de Externe al Germaniei.

În timp ce unii refugiați erau duşi în Turcia, alţi 200 de imigranţi au reuşit să păcălească Garda de Coastă şi să ajungă în insulele greceşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri