Prima zi de negocieri pentru acordul UE-Canada, fără consens

Data publicării:
WF2517
WF2517

Prima zi a summitului UE de la Bruxelles s-a încheiat fără un consens între ţările membre pentru semnarea acordului comercial dintre UE şi Canada. Principalul obstacol este în continuare regiunea belgiană Valonia, iar discuţiile cu reprezentanţii acesteia au continuat toată noaptea şi vor fi reluate vineri dimineaţă. La rândul lor, România şi Bulgaria solicită ridicarea vizelor pentru cetăţenii lor în 2017, pentru a aproba tratatul. Ministrul român de Externe spune că nu este vorba despre un blocaj, ci despre o negociere, iar România are tot sprijinul partenerilor europeni.

„Sper că în această noapte şi mâine dimineaţă vom reuşi să îi convingem pe toţi cei interesaţi să-şi dea acordul pentru acest tratat comercial”, a spus președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Potrivit unei surse europene citate de AFP, odată obţinut acordul Valoniei, Canada va ceda în problema vizelor pentru români şi bulgari.

România nu poate accepta să fie tratată diferit faţă de alte state membre UE, a declarat ministrul de Externe Lazăr Comănescu într-un interviu la RFI. În plus, sunt şi considerente practice pentru insistenţa noastră de a ni se ridica vizele, a explicat el.

„Un comerţ înfloritor, o dezvoltare puternică a comerţului, a schimburilor, nu poate avea loc fără un cadru în care comunitatea de afaceri, oamenii să se poată mişca în libertate”, a spus ministrul de Externe, Lazăr Comănescu.

De altfel, România are sprijinul oficialilor europeni.

„Pe această temă şi cu mesajul acesta al importanţei ca toţi cetăţenii UE să se bucure de acelaşi tratament într-un asemenea acord, au făcut şi fac demersuri şi preşedintele Comisiei Europene şi comisarii europeni de resort, inclusiv Înaltul Reprezentant, vicepreşedintele CE, dna Federica Mogherini”, a adăugat ministrul de Externe.

Comisia Europeană consideră că acest acord comercial este cel mai avantajos pe care UE l-a încheiat vreodată. Un eventual eşec al semnării acestuia ar pune sub semnul întrebării acordul cu Statele Unite.

„Dacă nu reuşim să încheiem un acord comercial cu Canada, nu văd cum am putea încheia acorduri cu alte părţi ale lumii”, a spus președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Discuţiile pe tema acordului dintre UE şi Canada continuă vineri dimineaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri